Türkiye KHK Platformları Birliği yazılı bir basın açıklaması yaparak AYMİnfazda Eşitlikİstiyoruz çağrısında bulundu.

Platformlar Birliğinin açıklaması şu şekilde;

Anayasa hukukçuları infaz yasasında; eşitliğin gözetilmediği, siyasal muhalefetin kriminalize edildiği, yaşam hakkının ihlaline zemin  hazırlandığını vurguladı.

Coronavirüs salgını ile birlikte cezaevlerin sağlık durumunun kontrol altına alınması amacıyla cezaevlerinlerinden erken tahliye sağlayacak infaz yasası hakkındaki düzenlemelere tepkiler sürüyor.

11 hukukçunun yaptığı ortak açıklamada vurgulananlar şunlar:

- Eşitliğin gözetilmemesi

- Siyasal muhalefetin kriminalize edilmesi

- Yaşam hakkının özünün ihlaline zemin hazırlanması

- Toplumsal barışa zarar verilmesi

Hukukçular, “Anayasa Mahkemesi’nin bu yanlışlıkları, denetim yetkisi ve özgürlükler lehine yorum imkânları çerçevesinde düzelteceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çıkarılan yasa, infazda eşitliği gözetmemiştir. Aynı cezayı alan iki hükümlüden biri, suçunun türü nedeniyle infaz yasasındaki koşullu salıverme ve denetimli serbestlikten yararlanıp tahliye olurken, başka bir gruptaki hükümlü cezasını çekecektir ki, bu durum Anayasa’nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine, 2. Maddedeki hukuk devleti ilkesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesine aykırıdır. 

Bu sebeple Anayasa Mahkemesinin 16.07.2020 de görüşeceği infaz yasasının iptaline çağrı yapmak için bu akşam 21.00 de diyoruz ki

AYMİnfazda Eşitlikİstiyoruz

saat 21:00 ‘da başlıyoruz

Kısa ve özgün tweet ile başlayalım

5 dk ara ile twit atalım bol rt/fav

Saatinden önce tweet atmayalım.

Desteklerinizi bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim