CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen KHK’lılardan bazıları göreve başlatılırken, bazılarının başlatılmama gerekçelerini sordu.

Kaya, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilenlerden bazıları göreve başlatılırken, bazılarının başlatılmama gerekçeleri nelerdir?” diye sordu.

“Bakanlığınız bünyesinde çalışırken 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra KHK’larla ihraç edilenlerden haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin bir kısmı göreve başlatılırken, bir kısmı da yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle göreve başlatılmamıştır.” diyen Kaya, Zonguldak SGK İl Müdürlüğünde çalışırken 06.11.2017 tarihinde açığa alınan Hayrı Anıl Çetin hakkında Ocak 2018’de takipsizlik, Mart 2018 tarihinde ise beraat kararı verilmesine rağmen göreve başlatılmadığını söyledi. Kaya, “Diğer yandan yargı süreci devam eden kişilerden bazılarının da Bakanlığınızca göreve başlatıldığı iddia edilmektedir.” dedi.

“Görev süresi sürekli uzatılan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, haftada 1250 dosya incelediğini açıklamıştı. Ancak pandemi sürecinde çalışmalarını daha da yavaşlattığı gözlenmektedir.” diyen Kaya, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu 2019 raporunda, Komisyonca, yargı mercileri tarafından verilen kararlar UYAP sistemi üzerinden takip edilmekte, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen başvurular öncelikli olarak incelenmektedir.” denilmesine rağmen, haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin dosyaları hala bekletilmektedir.” dedi.

Kaya, “Yargı süreci uzadıkça işsiz kalan, çalışma izni olmayan ve çalıştırılmayan KHK’lılar daha da mağdur olmaktadır.” diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi.   

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

  1. Bakanlığınızda, KHK ile ihraç olanlardan haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen bazı kişiler göreve başlatılırken, bazılarının yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle göreve başlatılmadığı doğru mudur?
  2. Yargı süreci devam eden bazı kişilerin göreve başlatıldığı iddiaları doğru mudur?
  3. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilenlerden bazıları göreve başlatılırken, bazılarının başlatılmama gerekçeleri nelerdir?
  4. Hakkında Ocak 2018’de takipsizlik, Mart 2018’de ise beraat kararı verilen, Zonguldak SGK İl Müdürlüğü çalışanı Hayrı Anıl Çetin göreve başlatılacak mıdır?
  5. Haklarında takipsizlik ve beraat kararı verilen kişilerin ivedilikle göreve başlatılarak mağduriyetlerinin sonlandırılması gündeminizde midir?
Editör: TE Bilisim