Bişkek polis teşkilatı basın servisi RIA Novosti'ye 10 Ekim Cumartesi günü verdiği demeçte , Kırgızistan'ın başkentinde gece sakin geçti, yağma veya katliam olmadı.

Daha önce Kırgız Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov , Bişkek'te neredeyse iki hafta süreyle olağanüstü hal ilan etti .

Basın servisinden bir sözcü, "Katliamlar ve yağmalama gerçekleri bulunamadı ve kaydedilmedi" dedi.

Ona göre, milisler, askerler ve halkın kanun kaçakçılarından oluşan devriyeler, "ihlal ve suçların olası tezahürlerini önlemek ve bastırmak için" bütün gece devriye geziyorlardı.

Basın servisi, "Vatandaşların kamu güvenliği, kolluk kuvvetleri ve kanun uygulayıcılarının kontrolü altındadır. Özel ve devlet mülklerinin yanı sıra stratejik açıdan önemli nesnelerin güvenilir koruma altında olduğunu vurguladı."

Neler yaşanmıştı?

Pazartesi günü Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarına karşı çıkan kitlesel protestolar başladı. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından meclise girmeyen muhalefet partileri yandaşları, cumhurbaşkanlığı yönetiminin bulunduğu meclis binasını ele geçirdi. Çatışmalarda 1,2 binden fazla kişi yaralandı, 1 kişi öldü. Kırgız Başbakanı Kubatbek Boronov istifa etti. Cumhurbaşkanı Jeenbekov, basın sekreterine göre Bişkek'te ve "durumu kontrol ediyor". Muhalefeti defalarca diyaloğa çağırdı, ancak şu ana kadar resmi bir görüşme yapılmadı.

Muhalefet partilerinin liderleri, ülkeyi yönetmek için bir koordinasyon konseyi oluşturdu ve koloniden serbest bırakılan muhalefet lideri Sadyr Japarov'u başbakan olarak aday gösterdi . 6 Ekim'de olağanüstü bir toplantıda parlamento adaylığını onayladı. Bazı muhalifler bu atamaya katılmadılar, kendi koordinasyon konseylerini oluşturdular ve başbakanlarını seçmek niyetindeler. Ayrıca cumhurbaşkanının görevden alınmasını ve parlamentonun feshini talep ettiler.

Bişkek'teki isyanlar Cuma günü yeniden başladı. Merkez meydanda, Japarov taraftarları , protestocuların daha önce gözaltı merkezinden serbest bıraktığı eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in yandaşlarıyla çatıştı .

Editör: TE Bilisim