Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbai Jeenbekov, devlet başkanının basın servisine RIA Novosti'nin cumhuriyetin kabinesinin başına Sadyr Japarov'un atanması konusunu yeniden ele almasını önerdi.

Bildirildiğine göre, ülke lideri yeni seçilen parlamento başkanı Kanat Isaev'e bir mektupla hitap etti.

"Jogorku Kenesh'in (meclis) programın onaylanması üzerine, başbakan adayı Sadyr Japarov tarafından önerilen hükümetin yapısını ve bileşimini belirleyen kararlarının, yasanın mevcut ihlalleri nedeniyle başkanlık aygıtı tarafından parlamentoya iade edildiğini söylüyor. Jogorku Kenesh'in bir sonraki toplantısında konuyu öngörülen şekilde, "dedi.

Kırgızistan'da 5 Ekim'de, 4 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarına karşı çıkan kitlesel protestolar patlak verdi. Protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından meclise giremeyen muhalefet partileri yandaşları, cumhurbaşkanlığı yönetiminin de bulunduğu parlamento binasına el koydu. Çatışmalarda 1,2 binden fazla kişi yaralandı, 1 kişi öldü. Kırgız Başbakanı Kubatbek Boronov istifa etti. Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov, basın sekreterine göre her zaman Bişkek'teydi ve durumu kontrol ediyordu.

Bişkek'teki isyanlar Cuma günü yeniden başladı. Merkez meydanda Başbakan Sadyr Japarov'un taraftarları ve muhalifleri arasında çatışma çıktı. Muhalefet lideri Tilek Toktogaziev de dahil olmak üzere yedi kişi yaralandı.

10 Ekim'de Kırgızistan parlamentosu, Japarov'un başbakanlığa adaylığını, kabinenin yapısını ve oluşumunu onayladı. Ancak bu kararı imzalayacak olan cumhurbaşkanı onu meclise geri gönderdi. Japarov'un onaylandığı toplantıda yeterli çoğunluğun olmaması nedeniyle bunun yasadışı olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim