Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım'ı bir Rus bölgesi olarak tanımayı reddetmesi, siyasi mantık eksikliğinin bir örneği ve mevcut Türk makamlarının gerçekçilik kaybına işaret ediyor, Kırım'ın Rusya Cumhurbaşkanı Daimi Temsilcisi Kırım Hükümeti Başbakan Yardımcısı Georgy Muradov , bu görüşü RIA Novosti ile yaptığı röportajda dile getirdi.

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan, Ankara'nın Kırım'ı bir Rus bölgesi olarak tanımadığını ve Kırım Tatarlarını Kiev ile birlikte destekleme niyetinde olduğunu söyledi.

Muradov, "Ankara aslında yarımadada yaşayan Kırım Tatarlarını, halklarından kopan ve Kiev'e yerleştikleri için desteklemeyi reddediyor, bu da mevcut Türk makamlarının gerçekçiliklerini yitirdiğini ve bunun için bölgedeki umut verici siyasi yönergeleri gösteriyor." Dedi. ...

Ona göre Kırım Tatar halkı, ancak Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesinden sonra Ukrayna döneminde yoksun bırakıldıkları devlet diline kavuşmuş, Kiev'in inkar ettiği caminin yasal mülkiyetini almış, uzun yıllar savaştıkları düşman aşırılık yanlısı mezheplerden koruma almıştır. Ve Ukrayna başkenti tarafından beslenen yarımadanın geri kalanıyla düşmanlık yaratmaktan kurtuldu.

"Görünüşe göre Ankara bunu dikkate almaya değer görmüyor, ancak Kırım'ı milliyetçilik Ukrayna'nın aşağılayıcı ve parçalanmış bir parçası olarak görmeyi tercih ediyor. Siyasi mantığın olmaması nedeniyle bu pozisyon, çok ileri görüşlü olmayan bazı Türk siyasetçilerinin diğer, kötü gizlenmiş planlarına işaret ediyor. Sır olmak için tahmin edilmesi kolay. Tarihte defalarca bir fiyasko yaşadılar ve hem Türkiye dostları hem de mantıklı Türkler arasında pişmanlık ve hayal kırıklığına neden olamazlar. "Dedi.

Başbakan Yardımcısı, yarımada halkının duyarlı Türk vatandaşları ve aynı ülkede yaşayan "yurttaşlarımız Kırım Tatarları" ile iyi komşuluk ilişkileri kurmaya devam etmek niyetinde olduklarını vurguladı.

Ona göre Ankara, Kırım'ın sarsılmaz seçimini Rusya'daki tarihi vatanına dönerek yaptığını tam olarak anlamalıdır.

Türkiye'de, Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanımanın reddedilmesine ilişkin defalarca açıklamalar yapıldı. Yaz aylarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , Ankara'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi. Bu yılın Şubat ayında Erdoğan, Türkiye'nin Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesini tanımadığını da söyledi.

Kırım Tatarları aynı zamanda Ankara'nın bu tür açıklamalarını kınadı. Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi üyesi Kırım Senatörü Sergei Tsekov , Kırımlılar için en önemli şeyin Rusya'nın tanınması ve desteklenmesi olduğu için cumhuriyetin Rusya statüsünün tanınmasına gerek olmadığını vurguladı.

Devlet Duması, Erdoğan'ın Kırım'la ilgili sözlerine yanıt verdi

Devlet Duması uluslararası işler komitesi başkan yardımcısı Aleksey Chepa , Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleme konusundaki açıklamalarının Rusya'nın ortağı olarak "güvenilirliğini" gösterdiğini söyledi.

Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile daha önce düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteği sürdürdüğünü söyledi.

Parlamenter, bu tür açıklamaların Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olduğu gerçeğini hiçbir şekilde etkilemeyeceğini kaydetti.

Chepa, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Kim olduğunu anlıyoruz, "Bizimle ilişkilerde ağırlığını artırmak için Erdoğan'ın bu pozisyonuna ihtiyaç var. Bizim için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Erdoğan'ı bizim için güvenilir veya güvenilmez bir ortak olarak nitelendiren bu pozisyondur. "

Yaz aylarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , ülkesinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini, "Kırım'ın yasadışı ilhakını" tanımadığını söyledi. Açıklama, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti sırasında düzenlediği ortak basın toplantısında geldi.

Kırım Tatarları, Türkiye'nin Kırım'ın statüsünü tanımayı reddetmesini kınadı. Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi üyesi Kırım bölgesinden senatör Sergei Tsekov , Kırım'ın en önemli tanınmasının Rusya'nın tanınması ve desteği olması nedeniyle Kırım'ın Rusya statüsünün Türkiye tarafından tanınmasına gerek olmadığını söyledi.

Puşkov, Erdoğan'ın Kırım hakkındaki açıklamasını yorumladı

Senatör Oleksiy Pushkov , Telgrafında Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği destekle ilgili açıklamasını yaptı .

Türk lider, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile düzenlediği ortak basın toplantısında söz konusu açıklamayı yaptı .

Pushkov, bazı uzmanların Moskova ile Ankara arasında bir birlik olasılığı hakkında spekülasyon yaparken, Erdoğan'ın Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesini tanımadığını hatırlatarak "Kırım Tatarlarını destekleme" sözü verdi.

Senatör, "Bu, Türkiye'nin iyi bilinen bir pozisyonu, ancak sürekli vurgusu doğruluyor: Erdoğan'ın kendi gündemi var. Herhangi bir" birlik "den söz edilemez." Dedi.

Türkiye'de de Kırım'la ilgili benzer açıklamalar pek çok kez duyuldu. Yaz aylarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , Ankara'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve "Kırım'ın yasadışı ilhakını" tanımadığını söyledi.

Kırım Tatarları, Türkiye'nin Kırım'ın statüsünü tanımayı reddetmesini kınadı. Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi üyesi Kırım bölgesinden senatör Sergei Tsekov , Kırım'ın Rusya'nın statüsünü tanıması için Türkiye'ye ihtiyacı olmadığını söyledi.

Mart 2014'te düzenlenen referandumdan sonra Kırım, Kırım seçmenlerinin% 96.77'sinin ve Sivastopol sakinlerinin% 95.6'sının Rusya'ya katılma lehinde konuştuğu bir Rus bölgesi oldu . Ukrayna hala Kırım'ı kendi ama geçici olarak işgal edilmiş bir bölge olarak görüyor. Rus liderliği defalarca Kırım sakinlerinin demokratik bir şekilde, uluslararası hukuka ve BM Şartına tam uyum içinde Rusya ile yeniden birleşme için oy kullandığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e göre Kırım meselesi "nihayet kapandı".

Editör: TE Bilisim