Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque, Ulusal Grevin neoliberal politikalarına karşı gösterilerinden bir ay sonra kaydedilen şiddet eylemlerinin ardından, 28 Mayıs Cuma günü Cali şehrinde ve Valle del Cauca bölgesinde azami askeri konuşlandırma emri verdi.

Devlet başkanı Cali şehrinden yaptığı açıklamada, "Bu gece itibariyle, Ulusal Polise en fazla askeri yardımın Cali kentinde ve Valle departmanında konuşlandırılmaya başladığını" belirtti.

Kolombiya cumhurbaşkanının kararı, öğleden sonra, çeşitli kuruluşlar ve sosyal ağ kullanıcılarının, Başsavcılıktan bir yetkilinin Cali'nin La Luna bölgesindeki bir yoğunlaşmaya karşı ayrım gözetmeksizin ateş açtığını ve birkaç kişinin yaralandığını kanıtlamasından sonra geldi.

Bundan sonra, bölgedeki insanlar saldırganı bulup linç ettiler. Başsavcı Francisco Barbosa ise, sivil kıyafetli failin Teknik Soruşturma Kolordusuna (CTI) bağlı Freddy Bermúdez Ortiz olduğunu belirledi.

Bilgiye göre yetkili, Bermúdes'in "birkaç kişiye ateş açarak bazı sivillerin ölümüne neden olduğunu" belirtti.

Barbosa, saldırganın kuruma 2012 yılında girdiğini ve olayın olduğu sırada "dinlenme halinde olduğu için görevinin hiçbir çalışmasına uygun olmadığını" söyledi.

Başkan, "Bu dağıtım, departman genelinde 24 saatten daha kısa bir sürede kapasitemizi neredeyse üç katına çıkaracak ve kriz merkezlerinde yardım sağlayacak" dedi.

Cali'deki barışçıl gösterilere yönelik şiddet olaylarına ilişkin sunulan raporlara göre bu gün en az dört kişi öldürüldü.

Sosyal ağlar aracılığıyla, Ulusal Polis üyelerinin müdahalesi olmadan protestocuların yoğunlaştığı yerlere ateş eden silahlı sivillerin varlığı da bildirildi.

Ulusal Grevin 31. gününün sonunda, yüzlerce Kolombiyalı, Duque'un Komite tarafından sunulan nüfusun taleplerini karşılamasını ve bugüne kadar kamu gücünün daha fazla konuşlandırılmasıyla yanıt vermemesini talep etmek için sokaklarda seferber olmaya devam ediyor. Protestolarda 3.000'den fazla polis şiddeti eylemi kaydedildi.

Editör: TE Bilisim