Barış mahkemesi, 10 Kolombiyalı ordu mensubunu en az 120 sivili öldürmek ve onları sahte bir şekilde çatışmada öldürülen savaşçılar olarak göstermekle suçladı.

Kolombiya'da bir mahkeme, 10 askeri personeli ve bir sivili 24 kişiyi zorla kaybetmekle ve en az 120 sivili öldürmekle ve onları sahte bir şekilde çatışmada öldürülen savaşçılar olarak göstermekle suçladı.

Bogota'daki Özel Barış Mahkemesi (JEP) ilk kez ordu mensuplarını sözde "yanlış pozitif" skandala karışmakla suçladı.

Ülkede yarım asırlık silahlı çatışmalar sırasında işlenen suçları ve vahşeti araştıran JEP, bu yılın başlarında Kolombiya ordusunun en az 6.400 yargısız infaz gerçekleştirdiğine hükmetti ve bunları 2002 ile 2008 yılları arasında savaşta ölümler olarak sundu.

Mahkeme Salı günü yaptığı açıklamada, sanıkların Kolombiya'nın Norte de Santander eyaletinin Catatumbo bölgesinde Ocak 2007 ile Ağustos 2008 arasında savaşta ölenler olarak sunulan cinayetlerde belirleyici bir rol oynadığını söyledi.

JEP tarafından, suçların sistematik olarak gerçekleşemeyeceği emirler vermekten sorumlu olarak tanımlanan sanıklar arasında bir general, altı subay, üç astsubay ve bir sivil vardı.

Sulh yargıcı Catalina Diaz Salı günü, "Bu, bir suç örgütüyle bağlantılı ve aynı çalışma tarzını takip eden aynı insan grubu tarafından aynı bölgede iki yıl boyunca en az 120 cinayetin tekrarlanması, yani bir makrosuç modeliydi" dedi.

Mahkeme, 2016 barış anlaşması uyarınca, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) isyancı grubunun eski üyelerini ve Kolombiyalı askeri liderleri iddia edilen savaş suçları nedeniyle kovuşturmak için kuruldu.

Düzinelerce ordu subayı, cinayetlerdeki rolleri nedeniyle Kolombiya'nın normal mahkeme sistemi tarafından gözaltına alındı ​​ve mahkum edildi ve daha hafif cezalar talep ederken JEP önünde ifade verdi.

Hakim ve JEP Başkanı Eduardo Cifuentes, Salı günü suçlananların 30 gün içinde suçlamaları kabul etmezlerse sivil bir mahkemede 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim