Diana Gabriela Aranguren haberlerin söylediklerine inanamadı. Arkadaşının öldürülmüş olmasının nasıl mümkün olduğunu anlamaya çalışarak defalarca televizyon ekranına baktı.

Bir öğretmen ve çevre aktivisti olan Aranguren, Yerli Meksikalı Oscar Eyraud Adams'ın ölümü hakkında "Az önce akşam 6'da bir etkinliğe katılmak için Facebook'ta bir gönderi yapmıştı ve biraz sonra trajedi haberi geldi" dedi. 24 Eylül 2020'de Tecate, Baja California'da öldürülen aktivist ve lider.

Eyraud Adams, bölgedeki akiferlerin büyük bira ve şarap şirketleri tarafından aşırı kullanımından etkilenen Yerli Kumiai'nin su hakları için savaştı.

Yazdığı son sözler olan sosyal medya paylaşımı, “Çölde yağmur aramak” adlı bir etkinliğe çağrıydı.

Bir grup silahlı adam evine girdi ve onu vurarak öldürdü; Aldıkları tek şey cep telefonu ve notlarının olduğu bir defterdi. Olay yerinde yetkililer tarafından farklı kalibrelerde en az 13 mermi kovanı bulundu.

Eyraud Adams ve diğer pek çok kişinin davası, çevre hakları örgütü Global Witness'ın son raporu olan "Son Savunma Hattı: İklim krizine ve arazi ve çevre savunucularına karşı saldırılara neden olan endüstriler" başlıklı raporda yer alıyor . eylemcilere yönelik saldırılar arttı.

Aranguren, Noticias Telemundo'ya verdiği röportajda, “Su ve yaşam hakkımızı savunmanın ölüme yol açacağını asla düşünmezsiniz” dedi. "Meksika'da topraklarını ve doğal kaynaklarını koruyan insanlar öldürülüyor, bizi ortadan kaldırıyorlar ve bizi suçlu ilan ediyorlar."

2020'de 227 ölümcül saldırı meydana geldi, 212 cinayetle çevre aktivistleri için en ölümcül yıl olan 2019'dan bu yana tarihsel rakamlarda bir artış oldu.

En ürpertici veriler, 165 ölümün gerçekleştiği Latin Amerika'da - saldırıların dörtte üçü.

En ölümcül 10 ülkeden 7'sinin yer aldığı bölgede 4 saldırıdan neredeyse 3'ü gerçekleşti.

65 ölümle Kolombiya ve 30 ölümle Meksika, dünya toprak ve çevre savunucuları cinayetleri sıralamasında başı çekiyor. Endişe verici rakamlara sahip diğer ülkeler ise sırasıyla 20 cinayetle Brezilya ve 17 cinayetle Honduras.

'Gezegenimizi savunduğu için' öldürüldü

Saldırıların en az yüzde 30'u ağaç kesimi, hidroelektrik baraj inşaatı, madencilik projeleri ve büyük ölçekli tarım işletmeciliği gibi faaliyetlerde kaynakların sömürülmesiyle ilgili.

“Yerel halklarını savundukları için her yıl öldürülen insanlar aynı zamanda paylaştığımız gezegeni de savunuyorlardı. Özellikle iklimimiz. Çevreci ve yazar Bill McKibben, raporun önsözünde İspanyolca olarak, fosil yakıt çıkarma ve ormansızlaşma gibi atmosferimizi karbonla dolduran faaliyetler bu cinayetlerin çoğunun merkezinde yer alıyor.

Ağaç kesme ve ormansızlaşma endüstrisi, Brezilya, Nikaragua, Peru ve Filipinler gibi ülkelerde kaydedilen 23 vaka ile 2020'deki en yüksek cinayet sayısıyla bağlantılı.

Global Witness, verilerinin “sorunun gerçek boyutunu” yansıtmadığını iddia ediyor, çünkü basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar ve ölüm tehditleri, yasadışı gözetleme, korkutma, cinsel şiddet ve suç haline getirme gibi zorlayıcı taktikler, saldırıların eksik bildirilmesine katkıda bulunabilir.

Kolombiya ve Meksika cinayetlerde başı çekiyor

Örgüte göre, 2015 yılında iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana, her hafta ortalama dört çevre savunucusu öldürülüyor.

Kolombiya, üst üste ikinci yıl boyunca, toplam 65 infazla öldürülen en yüksek sayıda aktivist kaydetti. Raporda, saldırıların "insan hakları savunucularına ve topluluk liderlerine yönelik genelleştirilmiş saldırılar bağlamında" gerçekleştiği belirtildi. "En uzak bölgelerin çoğunda, paramiliter ve suç grupları şiddet uygulayarak kontrollerini artırdı."

Ülkedeki cinayetlerin neredeyse yarısı küçük ölçekli tarımla uğraşan insanlara karşıydı ve eylemcilerin üçte biri Yerli veya Afro-Kolombiyalıydı.

Juntas de Nej', Baja California'daki Kumiai topraklarına giriş.  (Felipe Luna / Küresel Tanık)
Juntas de Nejí, Baja California'daki Kumiai topraklarına giriş. (Felipe Luna / Küresel Tanık)

Araştırmacılar, koronavirüs pandemisini nüfuslarına karşı baskıcı yöntemler uygulamak için bir bahane olarak kullandılar - "şirketler yıkıcı projelerle ilerlerken sivil topluma karşı sert önlemler alma fırsatı".

Somos Defensores programının koordinatörü Lourdes Castro, kapatılmalar ve karantinalar aktivistlerin yerini bulmayı kolaylaştırdı, "ve bu yüzden cinayetlerin çoğu evlerinde veya çevrelerinde işlendi" dedi. Mongabay Latam ile röportaj.

Castro, "Paradoksal olarak, şiddet uygulayan insanlar topraklarda özgürce dolaşma olanağına sahipti" dedi.

Bir başka endişe verici durum da Meksikalı aktivistlerin durumu. Global Witness, Meksika'da 2019'a kıyasla yüzde 67'lik bir artışı temsil eden 30 ölümcül saldırı kaydetti18 ölüm sayıldığında.

Araştırmacılar, "Orman sömürüsü bu saldırıların neredeyse üçte biriyle bağlantılıydı ve ülkedeki tüm saldırıların yarısı Yerli topluluklara yönelikti" dedi. Üstelik çoğu cezasız kalıyor, çünkü ülkedeki cinayetlerin yüzde 95'i davayla sonuçlanmıyor.

Meksika Çevre Hukuku Merkezi'nin (Cemda) insan hakları yöneticisi Gabriela Carreón, 2020'nin Başkan Andrés Manuel López Obrador'un yönetimi sırasında çevre aktivistleri için en şiddetli yıl olduğunu söyledi.

Cemda Temmuz ayı itibarıyla çevreci aktivistlere yönelik 14 cinayet işledi. Aynı ay, Meksika İçişleri Bakanlığı, López Obrador'un görev süresi boyunca şimdiye kadar en az 68 insan hakları savunucusu ve 43 gazetecinin öldürüldüğünü kabul etti.

Baja California'da cehennem sıcağıyla savaşmak

Meksika'nın Baja California eyaletinde ısı can aldı. 2019'da eyaletin başkenti Mexicali'de ısıya bağlı en az sekiz ölüm kaydedildi; 2020'de 83 yaşındaydılar.

Ulusal Meteoroloji Servisi genel koordinatörü Jorge Zavala Hidalgo, Noticias Telemundo'ya verdiği demeçte, "Son 70 yılda, Meksika'da sıcaklık açık ve kesin bir artış eğilimine sahip" dedi. gezegenin ortalamasından bile daha yüksek."

Öldürülen çevre aktivisti Eyraud Adams, bölgenin yakıcı sıcaklıklarını ve su eksikliğini yaşamıştı.

2017 yılında, şirkete göre Constellation Brands bira fabrikasının kurulumuna karşı çıkmıştı. yılda yaklaşık 1.8 milyar galon kullanacak onların üretimi için.

“Büyük şirketlerin suya erişimi çok daha kolay. Bu adil değil çünkü hayatta kalmak için suya ihtiyacımız var” dedi Eyraud Adams, yorumları raporda alıntılandı. Kumiai için su kaynaklarının korunmasını garanti altına alacak ve gençlerin bölgeden göç etmesini önleyecek çözümleri destekledi.

Çevre hakları örgütü Mexicali Resiste'nin bir parçası olan arkadaşı Aranguren, "Baja California'da olanları görünür hale getirmemize yardım etti, ancak bunun bedelini hayatıyla ödedi" dedi.

Üzücü çünkü bu cinayetler çocuklarımızın gelecekteki güvenliğini ellerinden alıyor” dedi.

"Mücadeleye devam etmemiz gerektiği için büyük bir korku duyuyoruz. Aranguren, "Bu bölgede hala suyumuzu alan mega projeler var. Ama protesto etmezsek kimse bize yardıma gelmeyecek" dedi.

Bu hikayenin bir versiyonu ilk olarak Noticias Telemundo'da yayınlandı.

Editör: TE Bilisim