24 Temmuz Cuma günü yapılan toplantıda, ülkedeki kadınların ve reşit olmayanların hayatlarını koruyacak ve üniformalı kişilerin kendilerine yönelik cinsel saldırılarını önleyecek önlemleri değerlendirmek için bir yol haritası hazırlanılması amacıyla askeri yetkililerle toplantı gerçekleştirildi.

Başkan Yardımcısı 24 Temmuz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kolombiya Hükümeti Silahlı Kuvvetlerde cinsel şiddeti azaltmak ve üyelerinin "kız ve kadınların haysiyetini ve hayatlarını tehdit eden bölümlere katılmalarını önlemek" için bir strateji tanımlayacak.

Başkan Yardımcısı Marta Lucia Ramírez Askeri ve Polis Kuvvetlerinin komutanlarına gönderdiği bir mektupta; "Ülkemizde maalesef kadınlara yönelik her türlü şiddet karşı bir toplumsal hoşgörü gelişmiştir, ama bu değişime sahiptir," dedi.

Cinsel istismar tarihi

Ramírez'ın dilekçesi, Ordara-Chamí yerli halkından 12 yaşındaki bir kızın Risaralda (merkez) San Mateo Topçu Taburu'ndan yedi askerin tecavüz etmesi gibi, ordu üyelerine karşı cinsel tacize karşı son suçlamalara bir yanıttır. )

Bu skandalın ortasında, iki askerin geçen yıl Eylül ayında Guaviare orman departmanında göçebe Nukak Maku kabilesinden 15 yaşındaki bir kızı kaçırdığı ve tecavüz ettiği iddia edildi.

Buna ek olarak, Kolombiya Donanması 9 Temmuz'da, Ekvador sınırındaki Putumayo departmanındaki bir kadına yönelik olası cinsel taciz davası hakkında bir grup Deniz Kuvvetlerinin Savcılık tarafından soruşturulduğunu bildirdi.

Başkan Yardımcısı, "Kadınların yaşamının ve bütünlüğünün güvencesi Kolombiya toplumunun bir değeri olmalı ve tam olarak bütünlüklerini, güvenliğini ve onurunu korumak ve her zaman teşvik etmekle sorumlu Devlet güçleridir." Dedi.

Sorgulanan vakalar

Geçen ay bilinen iddialar, güvenlik güçleri mensuplarının cinsel suçlara katılımı ve sorumluluğu hakkında uzun süredir devam eden bir tartışmayı tetikledi.

Anlaşmazlık, Ordu Komutanı Tümgeneral Eduardo Zapateiro'nun geçen ay bu kurumun 118 üyesinin reşit olmayanların cinsel istismarı iddiasıyla soruşturulduğunu açıklamasına neden oldu.

Kolombiya Başsavcılığı (Kamu Bakanlığı) kendi adına, Askeri Kuvvetler ve Polis'ten bu kurumların üyelerini içeren cinsel istismar veya şiddete ilişkin tüm soruşturmalar hakkında "mümkün olan en kısa sürede" bir rapor sunmalarını istedi.

24 Temmuz Cuma günkü toplantıya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo da, Askeri Kuvvetler komutanı General Luis Fernando Navarro; Ordu Genelkurmay Başkanı Eduardo Zapateiro; Donanma, amiral Evelio Ramírez; Hava Kuvvetleri, General Ramsés Rueda ve Emniyet Müdürü General Óscar Atehortúa katılım sağladı.

Editör: TE Bilisim