27 Ağustos'ta çıkarılan 1174 Sayılı Kararnameye karşı taşıtlar, motosikletler ve bisikletler ülkenin ana yollarında konvoylar oluşturarak protesto amaçlı hareket ediyorlar.

1174 gibi kararnamelerle politikalar yürürlüğe koydu.

Kolombiya sendika merkezleri, 1174 sayılı Kararnamenin çıkarılması ve bir milyoner kredisinin verilmesi de dahil olmak üzere, salgının ortasında Başkan Iván Duque tarafından uygulanan politikaları protesto etmek için bu 7 Eylül Pazartesi günü bir dizi araç, motosiklet ve bisiklet karavanı düzenledi.

Merkezi İşçi Birliği (CUT) Atlantik Bölümü başkanı Javier Bermúdez'e göre , Kolombiya cumhurbaşkanı koronavirüsün neden olduğu krizden "diktatörlük pozisyonu almak" için yararlandı ve 1174 gibi kararnamelerle politikalar yürürlüğe koydu.

Sendikacılar, yeni düzenlemenin, sözleşmeleri feshetme hakkı doğurduğunu ve onları zar zor tazmin ettikten sonra saat başı yeniden işe almayı içeriyor açıklamasında bulundular. Ayrıca tam zamanlı çalışanların durumlarının kötüye gitmesi nedeniyle kayıtlı işlerin tahrip edilmesi ve hukukun koruması altında hukuka aykırılığın başlamasıyla birlikte "emek ve sosyal güvencesizliği derinleştirdiğini" ifade edildi.

Nitekim Ağustos sonunda yayınlanan kural, şirketlerin asgari ücrete ulaşamadıkları için emeklilik sistemine katkıda bulunmayan yarı zamanlı çalışanlara erişimini garanti altına almak için sosyal koruma sisteminde bir marj belirlemektedir . Sendikalar, bunun yarı zamanlı işe almayı teşvik edebileceğine işaret ediyor.

Ulusal grevin birinci yıldönümünü 

Benzer şekilde, protestocular, Hükümetin çokuluslu Avianca'ya Acil Durum Azaltma Fonu'ndan (Fome) sağlanan kaynaklarla verdiği 370 milyon dolarlık krediyi reddediyorlar, çünkü bu paranın sağlık krizini çözmek için kullanılması gerektiğini düşünüyorlar.

Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) ve Kolombiya Eğitim İşçileri Federasyonu'nun (Fecode) da desteğini alan kervan, 21 Kasım 2019'da düzenlenen ulusal grevin birinci yıldönümünü de müjdeliyor . 

Çağrılarda, ülkede son zamanlarda meydana gelen katliamların yanı sıra sosyal liderlerin öldürülmesi ve feshedilmiş FARC gerillasıyla imzalanan Barış Anlaşması'nın ihlali de eleştiriliyor.

Editör: TE Bilisim