Dünyayı bütünüyle etkileyen ve güncelliğini koruyan toplum tarafından Koronavirüs (covid-19) olarak adlandırılan pandemi olgusu insanların günlük hayatında köklü değişimleri beraberinde getirdi.Yaşantılarında fiziksel olarak sosyal hayattan soyutlanan insanlar pandemi sürecinde yaşamlarını idame ettirebilmek adına farklı mücadele yollarına başvurdular.Bir mücadele ve dayanışma biçimi olarak kamusal alana taşınan sanat farklı dallarıyla insanların hayatlarına görünür biçimde etkide bulundu.

Koranavirüs (Covid-19) adlı virüsün yayılmasını önlemek amaçlı alınan tedbirlerin en görünür örneği kanaat önderlerinin ‘evde kalın’ çağrısı oldu.Beraberinde gelen yasal düzenlemelerde virüsün yayılması noktasında tehdit oluşturabilecek kurum, kuruluş ve ticari mekanların işleyişlerine sınırlılıklar getirildi.Süreç boyunca günlük yaşam pratikleri büyük oranda değişti, mekansal olarak büyük oranda eve taşındı.

İnsanların evde kalma durumunu iyileştirmek adına farklı çalışmalar ve sanatsal aktiviteler gerçekleştirildi.Örneğin ücretsiz olarak erişime sunulan festival filmleri, çevrimiçi ulaşılabilinen müzeler, dökümanlarını erişime açan kütüphaneler, çevrimiçi düzenlenen atölyeler ve sosyal medya üzerinden sanatçıların gerçekleştirdiği konserler medyada sıkça yer aldı.Sanatın sürece olan adaptasyonu belli bir düzeye taşıdığı ve insanların karşılaştığı mekansal kısıtlamanın etkisini faydalı bir boyuta taşımada önemli bir rol oynadığı gözlemlendi.

 Türkiye’de de sosyal izolasyonun büyük önem taşıdığı karantina sürecinde #EvdeKal çağrısına destek veren yönetmenler, festivaller, film şirketleri, televizyon kanalları ve dijital platformlar çeşitli yapımları internette ücretsiz izlemeye açtı.

16 Mart’ta İstanbul’da başlaması planlanan 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali salgın nedeniyle iptal edilmiş olsa da, Filmmor internette ücretsiz olarak filmler paylaşmaya devam etti.

İşçi Filmleri Festivali, Corona virüsü salgını nedeniyle evlerde geçirilen zamanı değerlendirmek için her gün arşivinden bir filmi paylaştı.  Festivalin bugüne kadar paylaştığı filmler arasındaMotör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması, Struma, Düğmeler Savaşı – La Nouvelle Guerre des boutons, Apple’ın Tutulmayan Sözleri – Apple’s Broken Promises, Roger ve Ben – Roger & Me, Amador, Altın Rüya – La jaula de oro, Yengeç Gemisi – Kanikôsen, Toprağın Tuzu – Salt of the Earth, Kara Sevdalı Bulut, Matewan, Siyah Toprağın Tadı – Sól ziemi czarnej, Tacın İncisi – Perla w Koronie yer aldı.

Dünya çapında pandemi sürecinde alınan önlemler dahilinde müzelerin büyük bir çoğunluğu kapanırken , farklı ülkelerdeki çok sayıda ünlü müze, online olarak tüm sanatseverlerin erişimine açıldı.

Türkiye'de de salgın nedeniyle geçici olarak kapatılan müze ve ören yerleri, "www.sanalmuze.gov.tr" adresinden 2 ayda yaklaşık 6 milyon kez ziyaret edildi.

Sosyal izolasyon sürecinde gözlemlenen sanat aktivitelerinden biri olan çevrimiçi konserler sanatçıların evlerinde farklı sosyal mecralardan gerçekleştirdikleri canlı yayınlarla insanlara ulaştı.Yüksek katılımların sağlandığı bu çevrimiçi konserlere insanlar oldukça olumlu geribildirimlerde bulundular. Türkiye’de de ünlü sanatçılarının evlerinde kişisel İnstagram hesaplarından verdikleri canlı konserler sosyal medyada çokça yer aldı ve hala devam etmekte.

Bunlara benzer bir diğer örnek ise İtalya’da gerçekleşen balkon konserleri oldu.

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle çok sıkı tedbirlerin uygulandığı İtalya'da günün farklı saatlerinde sokaklardan müzik seslerinin yankılandığı anların videosu sosyal medya mecralarında kullanıcılar tarafından  paylaşıldı.Evlerinin balkonlarından şarkılar söyleyen ve bu sürece katılan İtalyan halkı birbirlerine ‘pes etme’ çağrılarında bulunarak sanat yoluyla sürece karşı bir dayanışma yöntemi sergiledi.

Editör: TE Bilisim