Koronavirüsü ile ilgili alınan tedbirlere uymamak Türk Ceza Kanunu madde 195 kapsamında değerlendirilir. Hukukumuzda ‘Kamu Sağlığ&#...

Koronavirüsü ile ilgili alınan tedbirlere uymamak Türk Ceza Kanunu madde 195 kapsamında değerlendirilir.

Hukukumuzda ‘Kamu Sağlığına Karşı İşlenen Suçlar’ başlığı altında ‘Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma’ hükmü düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu 195’teki bu düzenlemeye göre:

Bulaşıcı Hastalık İle İlgili Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu 
MADDE 195:Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu madde ile kamu sağlığının korunması gözetilmektedir. TCK 195’ de, bulaşıcı hastalıklara yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş bulunan kimselerin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uyulmaması, suç olarak tanımlanmıştır.

Bu maddedeki düzenleme sadece bir kurumda karantinaya alınanları değil, evde de karantina altına alınmasına karar verilen kişileri de kapsar.

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili denetim yapan kamu görevlilerinin alacağı tedbirlere karşı direnilmemesi gerekir. Umumi Hıfzısıhha Kanunu' nda yetkililere karşı çıkanların da TCK'ye göre cezalandırılacağına yönelik düzenlemeler mevcuttur.

Karantinaya uymayan kişiler ilk etapta yalnızca tehlike oluşturdukları için cezalandırılır. Kişilerin tedbirlere uymaması sonucunda bir zararının ortaya çıkması gerekmemektedir. Kişiler TCK madde 195 de zarar tehlikesi sebebiyle cezalandırılmaktadır. Eğer zarar ortaya çıkarsa, çıkan zarara göre ceza verilmektedir. Hastalık bir başka kişiye bulaşırsa, 'kasten yaralama' suçundan ceza verilebilir. Bulaştırılan hastalık nedeniyle ölüm gerçekleşirse kişilere 'kasten öldürme' suçundan ceza verilebilir.


Bu suça dair şikayet süresi yoktur. Suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı değildir. Soruşturma işlemleri Cumhuriyet Savcılığınca re’sen yapılır. Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.

Bulaşıcı Hastalık İle İlgili Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu için yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı geçerlidir. Dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.


Ceza hukuku boyutuyla Korona virüsünü ve alınan tedbirlere uymama suçunu değerlendirdikten sonra;
salgınla mücadele için, 
kendiniz ve sevdikleriniz için 
EVDE KALIN.

Evde kaldığınız günleri saymayın. Sayılmaya değer günler yaşayın.

Her gününüzün dünden daha iyi bir gün olması dileğiyle...