31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle başlayacak olan eğitim yılının nasıl geçeceğine ve sağlıklı koşulların yaratılabileceğine dair velilerin ciddi endişeleri vardır. Basın toplantısında yaptığı açıklamalar ile ilgili HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soru önergesi verdi.

Tülay Hatimoğulları soru önergesinde; "Koronavirüs salgını nedeni ile aylardır kapalı olan okulların, 21 Eylül 2020 tarihinde açılacağı duyurulmuştur. 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle başlayacak olan eğitim yılının nasıl geçeceğine ve sağlıklı koşulların yaratılabileceğine dair velilerin ciddi endişeleri vardır. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 29 Ağustos’ta Dolmabahçe çalışma ofisinde konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, yeni öğretim yılı hazırlıklarını paylaşmıştır. Toplantıda; 21 Eylül’de küçük sınıflarla yüz yüze eğitimi başlatacaklarını, buna öncelik verileceğini, yeni öğretim yılında uygulanacak uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmenin farklı olacağını ve standartların bir hafta içinde netleşeceğini, sınavlarla, özel okullarda indirim yapılması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü iletmiştir. Bakan Selçuk, “Bakanlığın bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok düşük olduğunu görürsünüz. Eğitimde asıl yük öğretmenin maaşı ile ilgilidir. Maaşlardan dolayı yatırıma fırsat kalmıyor.” ifadelerini kullanmıştır.  Bu ifadeler, öğrencilerin eğitim hakkı; eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin sağlık hakkı için önlem almayarak; bundan eğitim emekçilerini “sorumlu” tutmak anlamına gelmektedir. Bu bakış açısının acilen değişmesi, tüm sorumluluğun üstlenilerek, pandemi koşullarında eğitimin sağlanması için gereken tüm tedbirlerin alınması elzemdir."dedi

Bu bağlamda;

1. 21 Eylül’de tüm okullar yüz yüze eğitime açılacak mıdır? Küçük sınıflara öncelik planı tam olarak nedir? Küçük yaştaki öğrencilerin pandemiye karşı hijyen ve gerekli tedbirleri almasını sağlamak daha güç değil midir?

2. Okulların açılması için açıklanan tarihe birkaç hafta kalmışken birçok sorunun cevabının olmayışı ve bir hafta sonra netleşeceği bilgisinin verilmesi olağan mıdır?  

3. Okulların kapalı olduğu aylar içerisinde ‘pandemi koşullarında eğitim’ konusu üzerine hangi çalışmalar tarafınızca yapılmıştır?

4. Online eğitim üzerine yaptığınız çalışmalar nelerdir? Neden geçtiğimiz süreçte online eğitimde başarılı olunamamıştır? Tüm öğrencilerin online eğitime erişimini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?

5. Eğitimsen korona vakası görülen 176 okulu açıklamıştır. Bu okullardaki durum nedir? Vaka görülen okullarda hangi önlemler alınmaktadır?

6. Bu 176 okul dışında vaka görülen okul var mıdır? Bu okullar Bakanlığınızca açıklanacak mıdır? Bu bilgi tarafınızca nasıl “istismar zemini” olarak görülebilir? Pandemiye ilişkin verileri paylaşmak istismar konusu mudur?

7. Seminer döneminde yüz yüze çalışmaya başlayan öğretmenler arasında korona vakalarının arttığı iddiası doğru mudur? Kaç öğretmende bu süreçte korona tespit edilmiştir?

8. Yüz yüze eğitimin başlayacağı sınıflardaki öğrencilere düzenli maske dağıtımı yapılacak mıdır? Sınıflarda az öğrenci sayısı, sürekli havalandırma, sürekli dezenfekte etme gibi düzenlemeler yapılacak mıdır?

9. Okulların yüz yüze eğitime hazır olması, gerekli sağlık tedbirlerinin alınması için Bakanlık tarafından düzenli denetimler yapılmış/yapılmakta mıdır?

10. Öğretmen maaşları Bakanlık için nasıl “yük” olarak görülebilir? Bu, eğitime ticari bakışın olduğuna işaret etmez mi?

Editör: TE Bilisim