Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Türkiye 1.596 yeni koronavirüs vakası ve 45 yeni ölüm raporladı. Toplam vaka: 273.301 Toplam ölüm: 6.462 Bugün 107.927 test yapıldı.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Kamuda evden çalışma uygulamasının geçildiği, evden çalışma uygulamasının özendirdiği bu dönemde sağlık çalışanları durmaksızın çalışıyor.
  • Halkımızın büyük çoğunluğu ilk günkü hassasiyetle tedbirler almaya devam ediyor. Maske mesafe ve temizlik şartlarına riayet ediyor.
  • Bir salgınla mücadelede toplumun her ferdinin aynı hassasiyeti göstermesi gerekir. Sizin karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok arzu ederdim. Ne var ki hastaların ve yitirdiğimiz canların sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor.
  • Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı pazarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, nişanlarımız, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini alıyor.
  • Salgın artarak devam ediyor. Virüs, her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Bu vakalardan dolayı ağır hastalık geçirenlerin, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor.
  • Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği, evden çalışmanın özendirildiği bu dönemde aylardır eve gidemeyen doktorlarımız hemşirelerimiz, her düzeyde sağlık personelimiz var.
  • Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul’da, Trakya’da ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Son dönemde artışın en fazla olduğu il Ankara.

Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Her gün test sayımızı artırıyoruz. Yeni hasta sayımız düşmüyor.

Şu ana kadar 29 bin 865 sağlık çalışanımız virüse yakalandı. 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik.

(Kovid-19) Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.

Sağlık personelimizin menfur saldırılara muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor.

Hasta sayısını Gaziantep'te yüzde 52, Şanlıurfa'da yüzde 59, Diyarbakır'da yüzde 49, Mardin'de yüzde 61 aşağı çekmeyi başardık.

HES kodu başarıyla devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi bu sayede tespit edildi.

Türkiye’de son 24 saatte 107 bin 927 Kovid-19 testi yapıldı, 1596 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 45 kişi, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1017 oldu.

Son 24 saatte 947 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 246 bin 876'ya yükseldi.

Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu değişecek.

(HES kodu uygulaması) Kitle ulaşım araçlarından sonra, birçok sosyal mekana girişte de uygulanmak üzere yaygınlaştırılacaktır.

Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu'da maalesef artış var.

Editör: TE Bilisim