Houston araştırmacıları, "başak proteinindeki tek mutasyonun" "üst solunum yolunda daha fazla virüs ürettiğini" ve hızlı yayılmasına katkıda bulunabileceğini "ancak bunun daha kötü hastalığa neden olduğu izlenimini vermediğini" öne sürüyorlar.

Houston Methodist Hastanesi'ndeki araştırmacılar, kısa süre önce Kuzey Amerika şehrinin sakinlerini iki dalga halinde enfekte eden yeni koronavirüsün yapısını analiz ettiler ve en son örneklerin bir mutasyona uğradıktan sonra daha bulaşıcı bir suş sunduğunu kaydetti.  ABC13'ün aktardığı merkezdeki patoloji ve genomik tıp başkanı Dr. Jim Musser, "Bu mutasyon virüsün daha hızlı yayılmasına yardımcı oluyor" dedi .

Bilim adamları, henüz hakem incelemesine tabi tutulmayan ve Çarşamba günü MedRxiv ön baskı sunucusunda yayınlanan yeni çalışmalarında, kentte kaydedilen pandeminin en erken aşamasında bulunan 5.000'den fazla koronavirüs genomunu inceledi . Houston ve daha yeni bir enfeksiyon dalgası hala devam ediyor.

Analizden sonra uzmanlar, ikinci dalgada bulunan neredeyse tüm suşların korona şeklindeki virüsteki "sivri uçların" sayısını artıran "D614G" olarak bilinen bir mutasyon yaşayacağı sonucuna vardı ve karşılığında hücrelere bağlanmasına ve onları enfekte etmesine izin verirler.

Daha bulaşıcı ama daha ölümcül değil

ABD'li araştırmacılar, mutasyona uğramış suşla enfekte olmuş hastaların önemli ölçüde daha yüksek miktarda koronavirüs olduğunu belirlemelerine rağmen, mutasyonların onu daha ölümcül hale getirdiğine dair hiçbir kanıt bulamadılar . 

Ekip ayrıca, koronavirüs aşılarının ana hedefi olan başak proteininin bazı bölgelerinin çeşitli mutasyonlar gösterdiğini ve virüsün vücudun bağışıklık tepkisinden kaçmak için değiştiğinin bir işareti olabileceğini belirtti . Musser, "Spike proteinindeki tek mutasyon, üst solunum yolunda daha fazla virüsle sonuçlanır ve bu muhtemelen daha hızlı yayılmasına yardımcı olur, ancak daha kötü hastalığa neden oluyor veya daha iyi istila ediyor gibi görünmesini sağlamıyor" dedi. .

Editör: TE Bilisim