Sırbistan Pazar günü, hakim ve savcıların seçilme şeklini değiştirecek anayasa değişiklikleriyle ilgili bir referandum düzenleyecek.

Kosova Parlamentosu, Sırbistan'ın anayasa değişiklikleriyle ilgili ulusal referandumunda etnik Sırpların Kosova topraklarında oy kullanmasını yasaklayan bir kararı onayladı.

Sırbistan, hükümetin Avrupa Birliği üyeliğinin bir koşulu olan bağımsız bir yargıyı güvence altına almayı amaçladığını söylediği bir hareketle, hakim ve savcıların seçilme şeklini değiştirecek anayasa değişiklikleri konusunda bugün bir referandum düzenleyecek.

Kosova'nın bağımsızlık destekçileri - ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve AB misyonu - Başbakan Albin Kurti'yi Kosova'daki Sırpların referandumda oy kullanmasına izin vermeye çağırdılar.

Ancak Cumartesi günü yapılan olağanüstü oturumda 120 milletvekilinden 76'sı Sırbistan'ın Kosova'da sandık merkezleri açmasını yasaklayan bir bildirge lehinde oy kullandı.

Kurti Parlamento'ya Kosova'nın Sırp çoğunluklu bölgelerinde oy kullanma merkezleri kurmanın anayasaya aykırı olacağını ve etnik Sırpların posta yoluyla veya Belgrad'ın Priştine'deki hükümet irtibat bürosunda oy kullanabileceklerini söyledi.

Kurti, "Kosova bağımsız ve egemen bir devlettir ve bu şekilde ele alınmalıdır" dedi.

Kosova'yı hâlâ kendi topraklarının bir parçası olarak gören Sırbistan, 1999'da sona eren Kosova Savaşı'ndan bu yana etnik Sırplar için seçimler düzenliyor.

Sırbistan, Kosova'nın 2008 bağımsızlık ilanını tanımayı reddetmekle birlikte, AB'ye katılmadan önce eski ayrılıkçı eyaletiyle ilişkilerini normalleştirme sözü verdi.

Sırbistan'ın Kosova ile İşbirliği Ofisi başkanı, yasağın "[Kosova'daki] Sırpların siyasi ve sivil haklarını iptal etmeyi" amaçladığını söyledi.

Petar Petkoviç yaptığı açıklamada, "Kurti ve aşırılık yanlıları gelecekte, özellikle 3 Nisan seçimlerinde olmak üzere Kosova'daki Sırpların oy kullanmasını yasaklamayı başaracaklarını düşünmemeliler" dedi.

Sırbistan'da 3 Nisan'da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıyor.

Cumartesi günü erken saatlerde, Kosova polisi Sırp seçim komisyonunun oy pusulalarını taşıyan iki kamyonuna Sırp çoğunluklu bölgelere gitmek üzere Merdare sınırından geçerken el koydu.

Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık, ABD ve AB Cuma günü yaptıkları ortak açıklamada, "Kosova hükümetine, Kosova'daki Sırpların seçimlerde ve seçim süreçlerinde bu yerleşik uygulamaya uygun olarak oy kullanma haklarını kullanmalarına izin vermeye çağırıyoruz" Dedi. .

Editör: TE Bilisim