Kötü bir haberden kaçmak genellikle zor olabilir. Haberler hayatımızda önemli bir rol oynuyor, bu geçen yıl daha da vurgulandı. Pandemi, günlük haber brifinglerini ve COVID ile ilgili hiç bitmeyen manşet akışını beraberinde getirdi.

Bilgili ve eğitimli kalmak önemlidir. Bununla birlikte, olumsuz raporlamaya sürekli maruz kalmak, sağlığınız için kötü olabilir. Dünya Sağlık Örgütü, haber kapsamının sıkıntı ve kaygıyı artırabileceğini keşfetti ve yakın zamanda yapılan bir araştırma, sosyal medya aracılığıyla paylaşılan haberlerin paniğe yol açtığını öne sürüyor.

Bazı insanlar, belirli hikayelerin olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasız olabilir. Örneğin, yeme bozukluğu olan kişiler, pandemi sırasında medyada egzersiz ve kilo kaybına vurgu yapılmasının tetiklendiğini bildirmişlerdir .

Sizi tetikleyen şey ne olursa olsun, amaç, haberleri güncel kalmak için kullanmak ile bunalmama arasındaki dengeyi bulmaktır.

Tetikleniyor

Tetikleyici, birisi için olumsuz duygulara veya davranışlara neden olan bir şeydir. Birçok iç süreç tarafından yönlendirilebilirler, örneğin geçmiş travmanın bir hatırlatıcısı veya stres, kaygı, tuzağa düşme veya kontrol eksikliği gibi yoğun duygular.

Bir kişi "tetiklendiğinde" panik atak, geri dönüşler veya zihinsel sağlık semptomlarında artış gibi olumsuz sonuçlar yaşarlar - örneğin, düzensiz yeme, kendine zarar verme, anksiyete veya depresyon.

Psikolojik ve fizyolojik tepkilerinizi dinleyerek tetiklenme riskiyle karşı karşıya olduğunuzu fark edebilirsiniz. Örneğin, olumsuz düşüncelerde artış, kalp atış hızında artış, hızlı nefes alma veya yüksek alarm durumunda olduğunuzu hissedebilirsiniz.

Ayrıca yorgunluk veya uyku düzeninizdeki değişiklikler gibi stresle ilgili diğer fiziksel semptomları da fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Zihninizi ve bedeninizin tepkilerini ayarlamak, haberlerin refahınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğine dair ilk işaretleri sağlayabilir.

Kendinizi haberlerden olumsuz etkiler hissetmeye başladığını fark ederseniz, şimdi koruyucu adımlar atmaya başlamanın tam zamanı.

Özgür Özel: İran-İsrail geriliminde, Ülkemiz tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olmalıdır Özgür Özel: İran-İsrail geriliminde, Ülkemiz tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olmalıdır

1. Tüketimi düzenleyin

Haber tüketimini düzenlemek, bilinçli olarak medyadan bir süre “mola” almaya karar vermeyi içerir. Alternatif olarak, yaşadığınız olumsuz etkilerin etrafında bir model fark etmiş olabilirsiniz - örneğin, haberleri yorgunken veya yatmadan hemen önce okursanız veya genel stresin arttığı dönemlerde daha olumsuz etkiler hissetme eğiliminde misiniz? Öyleyse, günün belirli saatlerinde, özellikle bağlamlarda veya her ikisinde maruz kalmayı sınırlandırmak isteyebilirsiniz.

Bazı haber kaynaklarının özellikle rahatsız edici veya tetikleyici bulduğunuz iletişim tarzları veya içerikler kullandığını fark edebilirsiniz. Belki de özellikle çatışmacı, önyargılı veya tartışmalılar. Öyleyse, sizin için işe yarayan daha olumlu kaynaklar bulmaya çalışın.

Örneğin, salgın sırasında Dünya Sağlık Örgütü , sadece mevcut durumla ilgili gerçekleri sağlamayı amaçlayan sağlık otoritesi web sitelerine erişimin sınırlandırılmasını önermektedir.

2. Duygularınızı sahiplenin

Olumsuz duygular yaşadığın için asla kendini suçlama. Nasıl hissettiğinizi hissetmenin hakkınız olduğunu kabul etmek önemlidir. Bunu yaparken, tepkileriniz üzerinde de kontrole sahip olduğunuzu kabul edin. Bu, kendinizi daha kontrol altında hissetmenize ve daha olumlu başa çıkma mekanizmaları için daha güçlü hissetmenize yardımcı olabilir.


3. Sağlığınıza dikkat edin

Fiziksel bakımınıza zaman ayırmak, stresli durumlara olumlu tepki vermeniz için en iyi şansı sağlamanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı vücut, sağlıklı zihin.

Sağlıklı öğünler yemeye çalışın, düzenli - ama aşırı değil - egzersiz yapın ve iyi bir uyku düzeni sağlayın. Unutmayın, kilo kaybı veya diğer potansiyel olarak olumsuz etkenler değil, sağlık üzerinde durun. Benzer şekilde, pozitif iş yaşamı dengesi için çabalayarak, farkındalık pratiği yaparak veya destekleyici arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim halinde kalarak zihinsel sağlığınıza dikkat edin.

4. Olumluya odaklanın

Olumsuz haberlerle tetikleniyorsan odaklanabileceğin bazı olumlu kaynaklar bulmaya çalış. Örneğin, mevcut salgın sırasında Dünya Sağlık Örgütü iyileşme hikayelerine odaklanmayı öneriyor.

5. Sağlıksız başa çıkma becerilerini olumlu alternatiflerle değiştirin

Bireylerin, yeme bozuklukları ve kendine zarar verme gibi sağlıksız başa çıkma mekanizmalarının yerini almak için kullanabilecekleri olumlu davranışları belirlemelerine yardımcı olacak kaynaklar vardır. Çok çeşitli davranışlar için benzer kaynaklar mevcuttur.

6. Destek isteyin

Destek grupları veya sağlık uzmanları ile iletişime geçin. Olumlu sosyal desteğin değerini kabul etmek ve yardım aramanın olumlu ve güçlü bir adım olduğunu kabul etmek önemlidir. Bu kişiler ayrıca diğer yararlı kaynakları bulmanıza da yardımcı olabilir. Yalnız değilsin, destek için uzan.

Haber medyası tarafından bilgilendirilmekle bunalıma girmemek arasında doğru dengeyi bulmak zor olabilir - özellikle küresel bir kriz sırasında. Bu, birçokları için çok zor bir yıl oldu.

Bazen endişeli ve stresli hissetmek doğaldır. Bununla birlikte, kendi kendine bakıma zaman ayırmak ve sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler yaşıyorsanız yardım istemek de önemlidir.

Herkesin bir birey olduğunu kabul etmek önemlidir ve bir kişi için işe yarayan şey bir başkası için en iyi yaklaşım olmayabilir. Sizin için işe yarayan teknikleri bulmak için biraz zaman ayırmaya hazır olun ve bu süreçte size rehberlik edecek profesyonel yardım alma konusunda endişeli olmayın.

Dawn Branley-Bell

Chartered Psychologist & Research Fellow in Psychology, Northumbria University, Newcastle

Editör: TE Bilisim