Kremlin Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımının Kiev'in doğusundaki ihtilafta öngörülemez ve tehlikeli davranmasına neden olabileceğini söyledi ve muhalefet tarafından motive edildiğini söylediği ABD-Ukrayna dostluğundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü Washington'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'e ABD'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne "kesinlikle bağlı olduğunu" ve 60 milyon dolarlık yeni güvenlik yardımı teklif ettiğini söyledi.

Ukrayna birlikleri, 2014'ten bu yana doğu Donbass bölgesinde Rus destekli güçlerle savaşıyor, Kiev'deki bir çatışmada 14.000 kişi öldü.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın uzak doğusundaki Vladivostok kentinde gazetecilere yaptığı açıklamalarda ABD askeri yardım planlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Peskov, "Bunun, Ukrayna tarafının ... Ukrayna ihtilafını ... güç kullanarak çözme girişimi açısından potansiyel olarak öngörülemeyen eylemlere neden olabileceğine inanıyoruz. Bu çok tehlikeli." dedi.

"....basitçe söylemek gerekirse, Rusya'ya karşı bir Ukrayna-Amerikan dostluğundan bahsediyoruz. Yani onlar kendileri için değil, Rusya'ya karşı dostlar. Bu... pişmanım" dedi.

Zelenskiy'in ziyareti sırasında yapılan yorumlara dikkat çekerek, Moskova'nın Kiev'in NATO askeri ittifakına katılma arzusuna uzun süredir muhalefetini dile getirdi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın Kiev'in Rusya'ya karşı hayati bir caydırıcı olarak gördüğü bir NATO üyelik planını kazanmak için gerekli her şeyi yaptığını söyledi. NATO, Ukrayna'nın üyelik kazanmadan önce daha fazla siyasi reform yapması gerektiğine inanıyor.

Rusya bu yılın başlarında Ukrayna yakınlarında on binlerce asker inşa etti ve onları üsse geri göndermeden önce Kiev'i ve Batı'yı alarma geçirdi. 

Editör: TE Bilisim