Krono-nutrisyon, Beslenmenin günlük ritme uygun, biyolojik saate göre yapılması olayıdır.

Bu beslenme metoduyla sirkadyen ritme uygun bir yaşam tarzı ve beslenme düzeni kilo kontrolünü sağlamak idealdir.

Geç ve az uyuyan bireyleri inceleyen bir çalışmada, obezite, diyabet gibi rahatsızların gelişme riskinin belirgin bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Dahası, gece yeme sendromu ile birlikte artan vücut kitle indeksi ilişkili bulunmuştur.

Sirkadiyen ritmin bozulmasının patojenik rolüne ilişkin kanıtlar, obezite, diabetes mellitus ve psikiyatrik bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli durumlar bulunmaktadır.

Son zamanlarda, vücut ağırlığındaki değişiklikleri kontrol etmede yemek yeme zamanlamasının diyetin makro besin bileşiminden daha önemli olabileceği gösterilmiştir. Günlük enerji ihtiyacının %33’ünün sabah saatlerinde karşılanması kilo yönetimini kolaylaştırmaktadır.

Son çalışmalar öğleden sonraki saatlerde (15.00 ve sonrası) enerji yoğunluğunun artması ise obezite ve kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

12 hafta boyunca yapılan bir çalışmada : kahvaltıda daha fazla miktarda enerji tüketmenin (700 kcal kahvaltı, 500 kcal öğle yemeği, 200 kcal akşam yemeği) ile beslenen aşırı kilolu veya obezitesi olan kadınlar, akşam yemeğinde daha yüksek enerji alımı tüketenlere kıyasla daha fazla kilo kaybı gösterdiği saptanmış (200 kcal kahvaltı, 500 kcal öğle yemeği, 700 kcal akşam yemeği).

Beslenme eylemi her zaman aynı saatte gerçekleşirse, sirkadiyen saat gastrointestinal hareketliliği ve sindirim salgılarını önceden aktive eder ve ardından yemek yendiğinde sindirim, besin emilimi ve metabolik işlemler maksimum verimlilikle gerçekleştirilmektedir.

Kilo kontrolünü sağlamak için :

1- Güne sağlıklı, dengeli ve eksiksiz bir kahvaltıyla başlayın.

2- 3 ana öğün ile 1 veya 2 ara öğün tüketmeyi atlamayın

3- Günlük öğünlerinizi planlayın ve ana öğünlerinizi atlamamaya özen gösterin

4- Dengeli öğünler tüketin ve gün içinde enerji alımınızı artırmaktan kaçının

5- Öğün saatlerinizde dakik olun – öğle yemeğini geciktirmekten kaçının

6- Düzenli beslenin – kendinize uygun bir düzen bulun ve düzeninizi mümkün olduğunca bozmayın

7- Uygulanabilir ve sürdürülebilir beslenme modelinizi tespit ediniz

8- Akdeniz Diyeti , DASH Diyetine uygun besleniniz

9- Beslenmenizde, yemek pişirme yöntemlerinizde yanlışlarınızı saptayarak davranış değişiklikleri geliştiriniz

Editör: TE Bilisim