CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve PM Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Manisa’nın Kula İlçesinde besicileri ziyaret etti. CHP’li vekillere özellikle yem fiyatları düşmediği sürece hayvancılık sektörünün daha da zarar göreceğini söyleyen besici “Süt isterse 20 lira olsun, yem fiyatı düşmediği sürece hayvancılık bitmeye mahkum.” dedi.

“Süt üretiminde yüzde 25’lik düşüş var, çok sayıda dişi hayvan kesiliyor”

Kula’da 1-1,5 yıl öncesine kadar 270-280 ton süte toplandığını, şu an ise bu miktarın 220 tona kadar düştüğünü söyleyen besici, “Süt üretiminde yüzde 25’lik düşüş var. Çünkü çok sayıda dişi hayvan kesiliyor. Fiyatların artmasının nedeni de o, hayvan kalmadı. Damızlıktan düşen hayvanı biz de kesime gönderiyoruz. Bu işle uğraşanlar artık işi bırakıyor Azalta azalta biz de bırakacağız.” dedi.

“Bize kalsa yem ucuz olsun, süt 5 lira olsun”

Bekir Başevirgen ve Ulaş Karasu’ya, maliyet artışları nedeniyle her gün daha da zorlandıklarını söyleyen besici “19 anaç hayvanım, 12 tane buzağım var. Geçen yıl da hayvan sayısı bu kadardı. Çünkü büyüyemedik. Sütü süt toplayıcılarına veriyoruz. Şu an 7,5 liralık sütü bizden 7,4 liradan alıyorlar. Bu fiyatlarla para kazanmıyoruz. Saman 2 lira, yemin çuvalı 350 lira. Kiloda 7,5 lira eder. Arpa zaten veremiyoruz hayvanlara. Süt 20 lira olsa bile bizim için faydası yok. Bizim için yem ucuz olsun, süt 5 lira olsun. Talep olsun. Süt dağıtmaya gidiyorum, 8 liradan satsam yine benim için değişen bir şey olmuyor. Eskiden sattığım sütü şimdi satamıyorum çünkü vatandaş da alamıyor. Süte zam gelmesinin bize faydası yok.” diye konuştu.

“Süt zammı cebimize girmeden yeme zam geliyor”

Hem besicilikte, hem de çiftçilikte maliyetlerin çok arttığını söyleyen besici “Yem fiyatlarının önüne geçilemiyor. Süt zammı bizim cebimize girmeden yem fiyatlarına zam yapılıyor. Bu şartlar altında hayvancılık yapmak artık çok zor. Bu yıl tarla sürmeye kalktık. 300-400 liraya doldurduğumuz depoyu şimdi 1500 liraya dolduruyoruz. Tarlayı da sürmemiz lazım çünkü bizim işimiz bu. Bırakıp başka yerde başka iş yapamayız. Ata, baba mesleğini direnebildiğimiz kadar direnip sürdürmeye çalışıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim