Penye, karde elyafın eğirme için hazırlanmasına yönelik bir yöntemdir. Dönen bir halka veya doğrusal bir sıra kumaş alanlar vasıtasıyla kısa lifleri ayırır. Ürettiği 'tepe'deki lifler düzleştirilmiş ve birbirine paralel uzanmıştır. Yünü tararken, atılan kısa liflere telef denir ve öğütülüp kalitesiz hale getirilir.

Kullanılan yuvarlak taraklar uzun metal dişlere sahiptir ve saçta kullanılan tarağa çok az benzemektedir. Bununla birlikte, bir tarak bir fırça tarafından yavaşça adlandırılan lifi tutarken, diğeri hareket ettirilerek lifi yavaşça hareket eden tarağa aktararak benzer bir şekilde kullanılırlar.  

Doğrusal tarak, saçağı taramak ve bir kıstırma mekanizması tarafından tutulmayan kısa elyafı (örneğin 25 mm'den küçük elyafların çıkarılması için bir ölçekle ayarlanır) çıkarmak için dairesel bir tarak kullanır. Üst tarak çok ince dişli bir taraktır, örneğin, kirleticilerin (Çapak, tohum vb.) akışını engellemek için inç başına 25 diş.

 Atış lifleri olmayan dairesel tarama, hareketli bir kayış üzerine yerleştirilir. Dairesel tarama ve üst tarak yerleştirme tekrarlanır ve şimdi püskül olarak adlandırılan taranmış lifler üst üste bindirilir. Örtüşme, tutamın daha sonra taranmış bir şerit oluşturmak üzere bükülmesine izin veren bir miktar kohezyon üretir. Bu şerit zayıf ve eğirme için uygun değil. Eğirmenin gerçekleşmesine izin vermek için ek solungaç gereklidir.

Parti Kumaş alanlar. Liflerin taranması, kısa lifleri uzaklaştırır ve lifi, tüm lifler aynı yöne gidecek şekilde düz bir demet halinde düzenler. Bu müstahzar yaygın olarak bir kamgarn ipliği eğirmek için kullanılır. Taraklarla hazırlanmış elyaftan yün iplikler eğrilmez, bunun yerine elyafın taranması gerekir. Pamuk, yüksek iplik sayılı kaliteli kumaşlar için kullanılacağı zaman taranır.   

Penye İplik ve Karde İplik Karşılaştırması

Karde İplik ve Penye İplik Arasındaki 15 Temel Fark:

Penye iplik ile karde iplik arasındaki temel farklar aşağıda açıklanmıştır:

Penye ve karde iplikten yapılan apreli örme kumaşlarda renk haslığı ışığa ve renk haslığı yıkama haslığı açısından önemli bir değişiklik göstermez.

Sürtünmeye karşı renk haslığı durumunda, aynı numara penye iplik ve karde iplik ile yapılan bitmiş örgü kumaşta küçük bir etki bulunur. Diğer bazı durumlarda ise penye iplik karde ipliğe göre daha iyi sonuç vermektedir.

Aynı penye ve karde iplik numarası, kumaş kalitesini tamamen etkileyen birçok farklı özelliğe sahiptir.

Penye kumaş alanlar ipliği ve karde ipliğin metrekare başına gram (GSM) üzerinde büyük etkisi vardır. Karde iplik, penye ipliğe göre daha düşük GSM (metrekare başına gram) kumaş üretirken, her iki iplik türü için de aynı numarayı kullanır.

Normalde penye iplikler, karde ipliklerden daha düzgündür.

Penye ipliği TPI, karde ipliğe göre daha düşüktür.

İplik numarası aynı iken, karde iplikten üretilen her türlü kumaşın çekmesi, penye iplikten üretilenlere göre daha fazladır.

Normalde karde ipliğin mukavemeti aynı numara penye ipliğe göre daha düşüktür.

Karde iplik penye ipliğe göre daha tüylüdür.

Penye iplikler, karde ipliklerden daha parlaktır.

Penye iplikten yapılan kumaş cilde karşı naziktir.

Penye iplik üretim süreci, karde iplik üretim sürecinden daha kolay değildir.

Karde iplik penye ipliğe göre daha ucuzdur.

Penye ipliği ile üretilen kumaş yüzeyindeki boncuklanma etkisinin direnci, aynı numara karde ipliğe göre daha iyi sonuç verir.

Penye iplikten örme işlemi ve ön terbiye işlemi ile karde ipliğe göre daha az miktarda gevşek tüylü lif çıkarılır. Sonuç olarak, penye iplikten üretilen kumaş terbiye sonrası karde iplikten üretilen kumaşa göre daha az GSM (gram/metrekare) göstermektedir.

Kumaş alan. Yukarıdaki tartışmadan, penye iplikten kumaş üretilmesi durumunda, aynı bitmiş gram/metre kareyi (GSM) elde etmek için karde iplik kumaştan daha düşük gram başına gram (GSM) sağlaması gerektiği söylenebilir.

Editör: TE Bilisim