Kuzey Kutbu'na şimdiye kadarki en büyük keşif gezisinden sonra, bilim insanları küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşılmış olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Kuzey Kutbu'na şimdiye kadarki en büyük keşif gezisine öncülük eden bilim insanı, küresel uyarının geri dönüşü olmayan bir devrilme noktasını çoktan geçmiş olabileceği konusunda uyardı.

20 ülkeden 300 bilim insanının katıldığı bir keşif gezisi olan Kuzey Kutbu'na dünyanın en büyük misyonunun ilk bulgularını sunan Markus Rex, Salı günü araştırmacıların Kuzey Kutbu buzunun her zamankinden daha hızlı geri çekildiğini keşfettiklerini söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı sunumda, "Kuzey Kutbu'nda yaz deniz buzunun ortadan kaybolması, bu mayın tarlasındaki ilk kara mayınlarından biri, ısınmayı çok ileri götürdüğümüzde ilk yola çıktığımız devrilme noktalarından biri" dedi.

"Ve aslında, bu madene daha önce basmadığımızı ve patlamanın başlangıcını başlatıp başlatmadığımızı sorabiliriz."

165 milyon dolarlık keşif, Kuzey Kutbu'nda 389 gün sürüklendikten sonra Ekim ayında Almanya'ya döndü ve eve ölmekte olan bir Arktik Okyanusu'nun yıkıcı kanıtlarını ve sadece on yıllar içinde buzsuz yazların uyarılarını getirdi. Ayrıca 150 terabayt veriyi ve 1.000'den fazla buz örneğini geri getirdi.

Keşif sırasında toplanan veriler atmosfer, okyanus, deniz buzu ve ekosistemler hakkında okumaları içeriyordu.

Rex, bilim insanlarının Arktik Okyanusu buzunun "2020 baharında kayıtların başlangıcından bu yana daha hızlı" geri çekildiğini ve "yaz aylarında deniz buzunun yayılmasının on yıllar öncesine göre sadece yarısı kadar olduğunu" bulduğunu söyledi.

Buz, 1890'larda kaşifler ve bilim insanları Fridtjof Nansen ve Hjalmar Johansen tarafından gerçekleştirilen Fram seferi sırasındakinin sadece yarısı kadar kalındı ​​ve sıcaklıklar 10 derece daha yüksek ölçüldü.

Daha küçük deniz buzu yüzeyi nedeniyle, okyanus yaz aylarında daha fazla ısı emebildi, bu da sonbaharda buz tabakası oluşumunun normalden daha yavaş olduğu anlamına geliyordu.

Rex, "Yalnızca önümüzdeki yıllarda yapılacak değerlendirme, güçlü iklim koruması yoluyla ısınmayı durdurmak için yıl boyunca Kuzey Kutbu deniz buzunu kurtarıp kurtaramayacağımızı veya iklim sistemindeki bu önemli devrilme noktasını çoktan geçip geçmediğimizi belirlememize izin verecek" diye ekledi.

Deniz buzu fiziği konusunda uzman olan Stefanie Arndt, “Yaz aylarında hala deniz buzu örtüsüne sahip bir Kuzey Kutbu'nu deneyimleyebilecek son nesil olduğumuzu bilmek acı verici” dedi.

Arndt, kutup habitatındaki fokların ve diğer hayvanların gözlemlerini hatırlatarak, “Bu deniz buzu örtüsü giderek küçülüyor ve kutup ayıları için önemli bir yaşam alanı” dedi.

Araştırmayı yürütmek için, misyonun Polarstern gemisinin etrafında 40 kilometreye (25 mil) kadar bir yarıçapta deniz buzu üzerinde dört gözlem alanı kuruldu.

Toplanan veriler arasında, bitki planktonlarını ve bakterileri incelemek ve aşırı koşullar altında deniz ekosisteminin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için buzun altından alınan su örnekleri vardı.

Yıl boyunca neredeyse sürekli olarak 100'den fazla parametre ölçülmüştür.

Bilgi bolluğu, 20, 50 veya 100 yıl içinde sıcak hava dalgalarının, şiddetli yağmurların veya fırtınaların nasıl görünebileceğini tahmin etmeye yardımcı olacak modellerin geliştirilmesini besleyecektir.

Editör: TE Bilisim