Cenevre/New York/Oslo 23 Eylül 2021 – Amerika Birleşik Devletleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel COVID-19 Zirvesi'ne katılan küresel liderler, COVAX aracılığıyla tüm ülkeler için COVID-19 aşılarına eşit erişim sağlama taahhütlerinin altını bir kez daha çizdiler ve adil erişimin şart olduğunu vurguladılar. Salgının akut aşamasını sona erdirmek için. Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen zirveler, Suudi ve İtalya başkanlıkları altındaki G20, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Birleşik Krallık başkanlığındaki G7 dahil olmak üzere çeşitli taahhütler tarafından son on sekiz ayda yaratılan ivme ve küresel dayanışmaya dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya Başbakanı, dünkü Zirve, COVAX'a ve adil erişime daha fazla taahhütte bulundu.

Zirveye ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri, dünyayı aşılamak için bir hedef sundu ve taahhüdünün bir parçası olarak, COVAX aracılığıyla düşük ve düşük orta gelirli ülkelere teslim edilmek üzere 500 milyon dozluk ek Pfizer aşısı sözü verdi. Bu dozlara ek olarak, Haziran ayında duyurulan ABD tarafından kolaylaştırılan 500 milyon Pfizer dozu ve COVAX aracılığıyla paylaşılan 90 milyondan fazla fazla doz için anlaşma olup, ABD'nin COVAX yoluyla sağlanacak toplam dozlarını yaklaşık 1,1 milyar doza getiriyor. Daha önce taahhüt edilen dozların teslimatı devam ederken, bu ek dozlar Ocak 2022'den itibaren kullanıma sunulacak. Ayrıca ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu (DFC) , Aşı İttifakı (Gavi) Gavi'ye 383 milyon dolardan fazla siyasi risk sigortası sağlayacak. ) dünya çapında gönderileri kolaylaştırmak için.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, küresel salgınla mücadele için ortak bir gündem açıkladı, dozları COVAX ile paylaşma ve kritik hazırlık faaliyetlerini destekleme taahhütlerini yeniden vurguladı ve diğer ülkeleri de aynısını yapmaya çağırdı - özellikle öngörülebilir ve etkili dozun önemini vurgulayarak - Sürecin sürdürülebilirliğini en üst düzeye çıkarmak ve doz israfını en aza indirmek için paylaşım. Team Europe, önceki taahhütlere dayanarak, 2022 ortasına kadar 500 milyon dozu paylaşmayı taahhüt etti.

Afrika ülkelerine doz tesliminde Afrika Birliği / AVAT ve COVAX arasındaki yakın ortaklığı vurgulayan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yüksek gelirli ülkeleri üretim kuyruklarında yerlerini değiştirmeye ve AU ve COVAX'ı ortak kapsamı artırma hedeflerinde desteklemeye çağırdı. Afrika kıtası boyunca.

İsveç, 92 düşük gelirli ekonomi için tamamen bağışçı tarafından finanse edilen dozlara erişim sağlayan finansman mekanizması olan Gavi COVAX Gelişmiş Piyasa Taahhüdü'ne (AMC) halihazırda 285 milyon ABD Doları tutarında taahhütte bulunmuştur. 2021 ve 2022'ye kadar AMC'ye uygun ekonomilere COVID-19 aşılarına adil erişimi desteklemek için 2,1 milyar (yaklaşık 243 milyon ABD Doları) nakit katkı ve doz bağışı sağlanacaktır.

Bu taahhütlerin yanı sıra, birkaç ülke COVAX dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ek doz bağışları yapmayı taahhüt etti, İspanya ek 7,5 milyon doz taahhüt etti, İtalya yıl sonuna kadar ek 30 milyon doz bağışta bulunma sözü verdi , ve Haziran 2021'de “One World Protected” Gavi COVAX AMC Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Japonya, yaklaşık 60 milyon doz vaadinde bulundu. Buna ek olarak Danimarka, bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda doz bağışı taahhüdünü iki katına çıkaracağını ve toplamda 6 milyon doza ulaşacağını duyurdu.

Gavi Yönetim Kurulu Başkanı José Manuel Barroso şunları söyledi: “Bu Zirve, COVID-19'a karşı küresel tepkide ileriye doğru büyük bir adım ve çok taraflılık için ileriye doğru büyük bir adımdır. Başkan Biden'a ve tüm liderlere aşılara küresel erişim konusundaki kararlılıkları için teşekkür etmek istiyorum ve tüm ortakları ve paydaşları, bu pandeminin akut aşamasını mümkün olan en kısa sürede sona erdirme hedefimize ulaşabilmemiz için COVAX'a desteklerini artırmaya çağırıyorum. ”

Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) CEO'su Dr Richard Hatchett “Bilim hayat kurtarma, küresel ekonomiyi eski haline getirme ve pandemiyi sona erdirme mücadelesinde büyük ilerleme kaydetti. Şimdi, dünyanın pandemiye verdiği yanıtın, geliştirdiğimiz hayat kurtaran araçlara adil erişim eksikliği olan merkezi ahlaki başarısızlığını düzeltmeliyiz. Bu, Ar-Ge'ye sürekli yatırım yapılmasını gerektirecek, böylece daha fazla aşıyı daha etkin bir şekilde uygulayabilir ve bu hayat kurtaran aşılara erişim konusunda tüm gelir seviyelerindeki ülkeler arasında eşitlik yaratabiliriz."

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: “Başkan Biden ve dünya liderlerine dünyayı aşılamak için gösterdikleri bağlılık için minnettarım. Ancak başarılı olmak için ihtiyacımız olan şey, 6 ay veya 12 ay içinde değil, şimdi sağlanan gerçekten sürdürülebilir, sağlam destek. Bu ayın sonuna kadar tüm ülkelerin nüfusunun %10'unu, 2021'in sonuna kadar %40'ını ve gelecek yılın ortasına kadar %70'ini aşılamak için belirlediğimiz hedeflere ulaşmak istiyorsak, erişimi büyük ölçüde artırmamız gerekiyor. şimdi aşılara."

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore şunları söyledi: “Dünya liderlerinin düşük gelirli ülkelere aşı dozları sağlama konusundaki yeni taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Avrupa Birliği, Danimarka, Japonya, İtalya ve İspanya'nın yaptığı açıklamaların yanı sıra ABD'nin gelecek yıl 500 milyon ek doz sözü vermesini övüyor ve bu sözlerin ivedilikle yerine getirildiğini görmeyi umuyoruz. Bu yılın başlarında yapılan taahhütlerin yalnızca yüzde 12'sinin gerçek dozlara dönüşmesiyle, düşük gelirli ülkeler artık bekleyemez. Doz paylaşan ülkeleri bağış planlarını hızlandırmaya çağırıyoruz.”

Gavi CEO'su Dr Seth Berkley şunları söyledi: "Varyasyonların artması ve COVID-19 aşılarına adil erişimdeki mevcut boşlukla birlikte, dünyanın her yerinde en çok risk altında olanları acilen aşılamalıyız. En savunmasız kişilere aşı temininde daha fazla gecikmeyi göze alamayız - bunu yapmak, bu pandeminin devam etmesi ve tüm yaşamlarımız üzerindeki etkisi anlamına gelecektir.”

COVAX yakın zamanda güncellenmiş bir tedarik tahmini yayınladı; bu, ülkelere COVAX teslimatlarının hızlandığını ve yıl sonuna kadar çarpıcı bir şekilde artmaya devam edeceğini gösterirken, önemli risklerin devam ettiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, COVAX ortakları, tüm ihracat kısıtlamalarının kaldırılması, üreticilerin COVAX'a olan taahhütlerini yerine getirmeleri ve teslimat programları ve kuyruklarında şeffaflık sağlamaları için acil bir eylem çağrısı yayınladı. COVAX ayrıca üreticilerin sıralarında önde olan ve halihazırda yüksek kapsama elde etmiş ülkeleri sıradaki yerlerini COVAX'a ve desteklediği düşük ve orta gelirli katılımcılara bırakmaya ve doz bağışlarının genişletilmesi, hızlandırılması ve sistemleştirilmesi için çağrıda bulunuyor. daha büyük hacimler, teslim süreleri ve raf ömürleri sağlayarak ülkelerin piyasaya sürülmeye daha iyi hazırlanmalarını sağlamak.

COVAX şimdiye kadar 142 ekonomiye 300 milyondan fazla doz sağladı ve en son tahmine göre COVAX Advance Market Commitment (AMC) tarafından desteklenen düşük gelirli ekonomiler için toplamda yaklaşık 1,2 milyar doz mevcut olacak. 2021. Bu, Hindistan hariç 92 AMC ekonomisinin tümünde nüfusun %20'sini veya tüm yetişkinlerin %40'ını korumak için yeterlidir. Teslimat için serbest bırakılan iki milyar dozluk COVAX dönüm noktasına artık 2022'nin ilk çeyreğinde ulaşılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim