BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Pazartesi günü yayınladığı son yıllık istatistik raporunda, küresel olarak tüketilen kişi başına düşen kalori sayısının geçen yıl ortalama yüzde dokuz artarak günde 2.960'a ulaştığını söyledi.

Bulgu , dünyanın tüm bölgelerindeki insanların  2021'de Asya ülkelerinde en yüksek artışla 2000 yılından bu yana daha fazla kalori tükettiğini gösteren bir trendle uyumlu.

Avrupa ve Kuzey Amerika geçen yıl günde 3.540 ile en fazla kaloriyi tüketirken, Afrika ülkeleri en az tüketenler: 2.600. Okyanusya'nın kalori sayısı, yaklaşık 3.150 ile Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nınkine en yakın olanıydı.

Isı açık

BM kuruluşundan alınan veriler ayrıca 2021'deki ortalama sıcaklıkların 1951 ile 1980 arasındakinden 1,4 santigrat derece daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Avrupa en yüksek sıcaklık değişimini yaşarken, onu Asya takip ederken, Okyanusya açık ara en düşük değişimi bildirdi.

FAO, tarım arazilerindeki sera gazı emisyonlarının da 2000 ile 2020 arasında yüzde 4 oranında azaldığını ve yüzde 70'inin çiftliklerde üretildiğini söyledi.

Pirinç emisyonlara yol açar

BM ajansının İstatistiksel Yıllığı 2022 ayrıca, sığırların tavuklardan yaklaşık 50 kat daha fazla karbondioksit salmasına rağmen, pirinç yetiştirmenin atmosfere buğday ve iri taneli tahıllardan beş kat daha fazla karbon saldığını belirtti.

245'ten fazla ülke ve bölgeyi kapsayan 20.000'den fazla göstergeden elde edilen verilere dayanarak, FAO'nun sayısal hesaplayıcıları bugün 866 milyon insanın tarımda çalıştığını tespit etti.

Zengin hasat

Bu rakam, küresel işgücü piyasasının dörtte birinden fazlasına tekabül ediyor ve değeri 3,6 trilyon dolar; BM ajansı, 2000 yılına kıyasla, bunun "yüzde 16 daha az insan tarafından üretilen ekonomik değerde yüzde 78'lik bir artışı ve Afrika'nın bunun iki kat büyüme hızını kaydetmesini" temsil ettiğini söyledi.

2000 yılından bu yana şeker kamışı, mısır, buğday ve pirinç gibi birincil mahsullerin üretimi 2000'den 2020'ye kadar yüzde 52 artarak 9,3 milyar tona ulaştı.

Bu dönemde bitkisel yağ üretimi yüzde 125, hurma yağı üretimi ise yüzde 236 arttı. Başta tavuk olmak üzere et üretimi yüzde 45 artarken, meyve ve sebzeler yüzde 20 veya daha az büyüme kaydetti.

FAO tarafından sağlanan ve bir pub bilgi yarışmasında ortaya çıkması oldukça muhtemel olan baş döndürücü gerçekler arasında şeker kamışı, yılda 1,9 milyon tonla dünyanın en büyük hacme sahip hasadı. Sırada 1,2 milyon tonla mısır var.

Uluslararası paketler

Ayrıca, küresel gıda ihracatı yüzyılın başından bu yana 3,7 kat artarak 1,42 trilyon dolara yükseldi.

Dünya çapında, brüt olarak en büyük gıda ihracatçısı ülkeler ABD, Hollanda ve Çin'dir. En büyük net ihracatçılar - ithal ettiklerinden daha fazlasını ihraç edenler - açık ara Brezilya'ydı ve onu Arjantin ve İspanya izledi. En büyük net ithalatçı ülkeler ise Çin, Japonya ve İngiltere oldu.

Gezegenin yüzeyinin 4.74 milyar hektarlık akıllara durgunluk veren bir alanı, çayırlar ve meralar ile ekinler de dahil olmak üzere tarım arazisidir.

Bununla birlikte, çiftçilik için kullanılan toplam alan 2000 yılından bu yana yüzde üç oranında düştü ve  yine Afrika'nın başı çektiği kişi başına  , yüzyılın başında olduğundan altı kat daha düşük.

Eski formül

FAO'nun veri uzmanları, dünya çapında pestisit kullanımının 2012'de zirveye ulaştığını ve 2017'de azalmaya başladığını da kaydetti. Hektar başına en yüksek pestisit uygulamasının olduğu ülkeler Saint Lucia, Maldivler ve Umman.

Editör: Güven BOĞA