Bugün yayınlanan Küresel Medya İzleme Projesi'nin (GMMP) altıncı baskısı, küresel olarak haberlerde kadınların varlığı konusunda yalnızca sınırlı ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Kadınlar artık haber içeriklerinde duyulan, görülen veya dinlenenlerin %25'ini temsil ediyor. Buna karşılık, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), medya ve gazetecilere, kadınların haberlerdeki tasviri hakkındaki hikayeyi değiştirmeleri ve toplumdaki etkili rollerini gerektiği gibi yansıtmaları ve demokratik tartışmalara katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Her beş yılda bir GMMP , kadınların haber içeriğindeki yerini analiz ediyor. 14 Temmuz'da yayınlanan son raporuna göre  , 2015 izleme raporundan bu yana %1'lik küçük bir artışla, haberlerde gösterilenlerin yalnızca %25'ini kadınlar oluşturuyor. 2020 raporu, sağlık öykülerinde kadınların varlığının azaldığını, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili öykülerin çok sınırlı olduğunu ve kadın uzmanların ve sözcülerin yanı sıra kadın muhabirlerin sayısında olumlu bir artış olduğunu gösterdi.

Rapor, belirli bir günde 166 ülkede gazetelerde, yayınlarda ve haber sitelerinde ve haber medyası tweet'lerinde yayılan hikayeleri izledi. Olağanüstü pandemi bağlamı göz önüne alındığında, izlenen hikayelerin %25'i bir koronavirüs alt veya ana teması taşıyordu.

Dijital haber öykülerinde özne ve kaynak olarak kadınların oranı, haber web sitelerinde üç puanlık bir iyileşme ve haber medyası tweet'lerinde üç puanlık bir düşüşle birlikte 2015'ten 2020'ye genel olarak bir yüzde puanı arttı.

GMMP ekipleri tarafından izlenen bilim/sağlık haberlerinin ezici bir çoğunluğu Covid-19 ile ilgili olsa da, rapor, bu hikayelerde kadınların sesinde ve görünürlüğünde bir düşüşe dikkat çekti. Bilim/sağlık hikayelerinin haber payı önceki dönemlere kıyasla 2020'de önemli ölçüde yüksek olsa da (2005'te %10'dan şu anda %17'ye), kadınların bu konudaki varlığı 2000 ile 2015 arasında istikrarlı bir yükselişin ardından beş puan azaldı. Örneğin. Kadınlar, koronavirüs hikayelerinde yer alan sağlık uzmanlarının %27'sini oluşturuyor ve bu, işgücü istatistiklerinde verilen %46'lık dünya ortalamasından çok daha az.

Rapora göre, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili haberler neredeyse hiç manşet olmadı. Bunu yaptıklarında, kadınlar ve kızlar özne ve kaynak olarak eleştirel olarak yetersiz temsil ediliyor. Rapor, haberlerde yetersiz şekilde yansıtılan pandemi sırasında toplumsal cinsiyete dayalı şiddette bir artışa işaret ederek " haber medyasının kadınlara karşı sorumluluğunda ciddi bir açık " olduğuna işaret ediyor .

Raporda ayrıca, 65-79 yaş arasındaki kadınların sadece %3'ünün, erkeklerin %15'inin resmedildiği haberlerde yaşlı kadınların yokluğuna da dikkat çekilmiştir.

Olumlu bir kayda göre, GMMP, kadınların sözcü ve uzman olarak seslerinin arttığına işaret ediyor (2015'teki %19'a kıyasla %24).

Kadınların muhabir olarak görünürlüğü, basılı ve yayın haberlerinde 2015'e kıyasla %3 arttı. GMMP'ye göre, on hikayeden dördü şimdi kadınlar tarafından bildiriliyor.

GMMP küresel koordinatörü Sarah Macharia şunları söyledi: " 25 yıllık medya izlemesinden, değişimin son derece yavaş olduğu açıkça görülüyor. Artan değişim, küçük de olsa, ileriye doğru büyük sıçramalar kadar önemli. 1995'ten bu yana elde edilen bulgularla, ileriye doğru büyük adımlar atılması beklentisini güvenli bir şekilde ortadan kaldırın, bu nedenle doğru yönde istatistiksel olarak önemli her değişikliğin not edilmesi gerekiyor. "

Etik gazeteciliğin güçlü bir destekçisi olan IFJ, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etme ve haberlerde adil cinsiyet tasvirini teşvik etme konusunda köklü bir geleneğe sahiptir. Onun  gazeteciler için etik Küresel Şartı "o devletler gazeteciler bilgi veya fikir yayma nefret veya önyargı katkıda bulunmaz sağlayacaktır ve bu tür coğrafi, sosyal veya etnik köken temelli ayrımcılıkla yayılmasını kolaylaştıran önlemek için ellerinden geleni yapacağım, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, engellilik, siyasi ve diğer görüşler . "

IFJ Cinsiyet Konseyi başkanı Maria Angeles Samperio şunları söyledi: " 2020 GMMP sonuçlarında küçük bir ilerleme olsa da, medyanın haberlerde adil cinsiyet tasvirini teşvik etmek için çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Kadın uzmanların listeleri, nasıl evlat edinileceğine dair kılavuzlar haber odasında kesişen bir yaklaşım, içeriğin izlenmesi ve kapsayıcı bir çalışma ortamının yaratılması, medyanın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik zihniyetini değiştirmeye yardımcı olabilecek pek çok çözümden sadece birkaçı. hem haber içeriğinde hem de toplu sözleşmelerinde ve iç politikalarında ".

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi: " Özellikle, sosyal medyadaki profesyonel haber alanının, haber medyası tweet'lerindeki varlıklarının %3'lük bir düşüşle kadınların özne ve kaynak olarak dışlanmasına yönelik eğilim göstermesinden endişe duyuyoruz. Siber zorbalıktaki artışla birlikte Kadın gazeteciler, bu, kadınların sosyal medyadaki varlığına bir başka darbedir. Medya kuruluşlarını, kadınların sosyal medyadaki yeri üzerinde düşünmeye ve  sosyal ağlardaki demokratik tartışmalara güçlü bir şekilde katılmalarını sağlamak için uygun önlemleri almaya çağırıyoruz  ”.  

Editör: TE Bilisim