Bugün (13.10.2022) yayınlanan bir değerlendirmeye göre, ormanlar temizlendiğinden ve okyanuslar kirlendiğinden, dünyadaki vahşi yaşam popülasyonları 1970'den bu yana üçte ikiden fazla azaldı.

Londra Zooloji Derneği (ZSL) koruma ve politika direktörü Andrew Terry, bu "ciddi düşüş… bize doğanın çözüldüğünü ve doğal dünyanın boşaldığını söylüyor" dedi.

ZSL'nin 5.000'den fazla türü kapsayan 32.000 yaban hayatı popülasyonunun durumuyla ilgili 2018 verilerini kullanan Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) raporu, popülasyon boyutlarının ortalama %69 oranında azaldığını tespit etti.

Ormansızlaşma, insan sömürüsü, kirlilik ve iklim değişikliği kaybın en büyük itici güçleriydi.

Latin Amerika ve Karayipler'deki yaban hayatı popülasyonları özellikle sert darbe aldı ve sadece beş yılda %94'lük bir düşüş yaşadı.

Raporda, Brezilya Amazonlarındaki pembe nehir yunusu popülasyonunun 1994 ile 2016 yılları arasında %65 oranında düştüğü belirtildi.

Terry, bulgularının WWF'nin 2020'deki son değerlendirmesindekilere büyük ölçüde benzer olduğunu ve vahşi yaşam popülasyonu boyutlarının yılda yaklaşık %2,5 oranında azalmaya devam ettiğini söyledi.

WWF-UK bilim direktörü Mark Wright, "Doğa zor durumdaydı ve hala zor durumda" dedi. "Savaş kesinlikle kaybediliyor."

Umutsuz destek ihtiyacı 

Ancak, rapor bazı umutlar verdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Kahuzi-Biega Ulusal Parkı'ndaki doğu ova gorili nüfusu, çalı eti avcılığı nedeniyle 1994 ile 2019 arasında %80 düşerken, Virunga Ulusal Parkı yakınlarındaki dağ gorili nüfusu 2010'da yaklaşık 400 kişiden 600'ün üzerine çıktı. 2018.

Yine de, geniş çaplı düşüşler, doğaya daha fazla destek verilmesi için umutsuzca yalvarışlara yol açtı.

Aralık ayında, dünyanın dört bir yanından delegeler, dünyadaki bitkileri ve hayvanları korumaya yönelik yeni bir küresel strateji geliştirmek için Montreal'de bir araya gelecek.

En büyük taleplerden biri, muhtemelen küresel koruma çabaları için artan finansman olacaktır.

WWF Afrika Bölge Direktörü Alice Ruhweza, "Zengin ülkeleri doğamızı korumamız için bize finansal destek sağlamaya çağırıyoruz" dedi.

(REUTERS)

Editör: Haber Merkezi