CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan, Ankara Mamak’taki Çiğiltepe Ortaokulu’nun adının silinerek, okula bir bağışçının adının verilmesini TBMM’nin gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kaya, “AKP, Kurtuluş savaşı kahramanlarımızın adlarını okullardan ve diğer kamu binalarından silerek başka isimler vermeye devam ediyor. Son olarak ‘Afyon Çiğiltepe’ kahramanlarımızdan Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan, Ankara Mamak’taki Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı değiştirildi. Ortaokula bir bağışçının adı verildi.” dedi.   

Kaya, “Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Büyük bir vatanseverdir’ dediği, Soyadı Kanunu çıktığında ailesine ve kendisine ‘Çiğiltepe’ soyadını verdiği Albay Reşat,  57. Tümen Komutanıdır.  Albay Reşat, Büyük Taarruzda ‘Afyon Çiğiltepe'yi yarım saatte alacağım.’ diyerek Mustafa Kemal Paşa’ya söz vermiş,  ancak verdiği süre içinde Çiğiltepe’yi alamayınca intihar etmiştir. Mustafa Kemal Paşaya bıraktığı notta ‘Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.’ yazıyordu. Mustafa Kemal Paşa, Albay Reşat’ın intiharını duyduğunda büyük bir üzüntü duymuş, gözlerinden yaşlar boşalmıştır.” dedi.

“Ankara Mamak’taki okuldan sildikleri ‘Çiğiltepe’ adı işte böyle onurlu bir geçmişe sahiptir.” diyen Kaya, “Onlar bu vatan için can verdiler, siz para verenlerle onların adını asla silemezsiniz.” diyerek tepki gösterdi.

Kaya, konuyu gündeme taşımak ve ismin iade edilmesini sağlamak için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdiğini söyledi.

Kaya, soru önergesinde şu soruları sorduğunu açıkladı:

  1. Milli kahramanlarımızdan Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı neden değiştirilmiştir?
  2. Yapılan isim değişikliği, Kurtuluş Savaşı kahramanımız Albay Reşat Çiğiltpe’nin anısına saygısızlık değil midir?
  3. Milli Mücadelede canını verenlerin adı silinip, bağış yapanların adının okullara verilmesi etik midir?
  4. Okula para bağışında bulunanların hizmeti, Kurtuluş Savaşında vatanı için can feda edenlerin hizmetinden daha mı değerlidir?
  5. Milli kahramanlarımızın adının silindiği başka okullarımız var mıdır? Varsa bu okullarımız hangileridir? Kimlerin isimleri hangi hizmetinden dolayı verilmiştir?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın TBMM’ye verdiği soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 01.06.2020

Yıldırım KAYA

Ankara Milletvekili

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Büyük bir vatanseverdir” dediği, Soyadı Kanunu çıktığında ailesine ve kendisine “Çiğiltepe” soyadını verdiği Albay Reşat’ın Ankara Mamak’ta soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı değiştirildi. Ortaokula Milli Eğitim Vakfı'na bağışta bulunduğu iddia edilen Turhan Polat'ın adı verildi.

57. Tümen Komutanı Albay Reşat, Büyük Taarruzda “Afyon Çiğiltepe'yi yarım saatte alacağım” diyerek Mustafa Kemal Paşa’ya söz vermiş,  ancak verdiği süre içinde Çiğiltepe’yi alamayınca intihar etmiştir. Mustafa Kemal Paşaya bıraktığı notta ”Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.'' yazıyordu.  Mustafa Kemal Paşa, Albay Reşat’ın intiharını duyduğunda büyük bir üzüntü duymuş, gözlerinden yaşlar boşalmıştır.

Kurtuluş Savaşı kahramanımız Albay Reşat Çiğiltepe’nın soyadının bir okuldan silinmesi toplumun tüm kesimlerinde tepkiyle ve üzüntüyle karşılanmıştır.

Bu bilgiler kapsamında;

  • Milli kahramanlarımızdan Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı neden değiştirilmiştir?
  • Yapılan isim değişikliği, Kurtuluş Savaşı kahramanımız Albay Reşat Çiğiltpe’nin anısına saygısızlık değil midir?
  • Milli Mücadelede canını verenlerin adı silinip, bağış yapanların adının okullara verilmesi etik midir?
  • Okula para bağışında bulunanların hizmeti, Kurtuluş Savaşında vatanı için can feda edenlerin hizmetinden daha mı değerlidir?
  • Milli kahramanlarımızın adının silindiği başka okullarımız var mıdır? Varsa bu okullarımız hangileridir? Kimlerin isimleri hangi hizmetinden dolayı verilmiştir?

Editör: TE Bilisim