Dört metre uzunluğundaki hayvan, kurtarılabileceği umuduyla şimdi Fransa'nın kuzey kıyısındaki bir tuzlu su havzasına götürülecek.

Kuzey Fransa'da Seine Nehri'nde mahsur kalan bir beyaz balina, arktik veya yarı arktik denizlerdeki olağan habitatından uzaklaşan hayvanı kurtarma operasyonunun ilk aşamasında Çarşamba günü erken saatlerde nehirden çıkarıldı.

Yaklaşık altı saatlik bir çalışmanın ardından, 800 kg'lık (1,800-lb) balina yerel saatle sabah 4:00'te (02:00 GMT) bir ağ ve vinç kullanılarak nehirden kaldırıldı ve hemen gözetim altında bir mavnaya yerleştirildi. AFP haber ajansı, olay yerindeki muhabirine atıfta bulunarak bir düzine veterinerin olduğunu bildirdi.

Bir sağlık ekibi, balinayı , denize yakın bir tuzlu su havzasında sağlığının izlenebileceği Normandiya'daki kuzeydoğu Fransız liman kasabası Ouistreham'a taşımayı planlıyor.

Muhafazakarlar, Cuma gününden beri beluga'yı beslemeye çalışıyorlardı ve başarısız olmaktan korkuyordu. Yerel yetkililer, bir vitamin ve antibiyotik kokteyli aldıktan sonra iyileşme belirtileri gösterdiğini söyledi.

STK Sea Shepherd France'ı da içeren bir kurtarma ekibinin parçası olan güney Fransa'daki Marineland deniz hayvanları parkından Isabelle Brasseur, onu denize döndürmek için "olağanüstü" operasyonun balina için risksiz olmadığını söyledi.

Ouistreham'da, "Şu anda, taşıma sırasında, yolculuk sırasında veya B noktasında ölebilir" dedi.

Balinayı nehirden çıkarma operasyonuna yaklaşık 24 dalgıç dahil olurken, bir avuç meraklı insan operasyonu gözlemlemek için bütün gece kıyıda kaldı.

Tamamen beyaz balina, geçen hafta keşfedilmeden ve büyük bir kilit sistemine kapatılmadan önce Paris'in neredeyse yarısını yüzmüştü.

Doğal ortamından neden bu kadar uzaklaştığı belirsizliğini koruyor.

Mayıs ayı sonlarında, ağır hasta bir orca, Seine Nehri'nin onlarca kilometre yukarısında yüzdü ve onu denize döndürme girişimleri başarısız olduktan sonra doğal sebeplerden öldü.

Editör: TE Bilisim