Kuzey Kore, hafta sonu boyunca yeni bir "uzun menzilli seyir füzesi" test etti, devlet medyasının Pazartesi günü bildirdiğine göre, ABD nükleer silahlı ülkenin komşularını ve ötesini tehdit ettiğini söyledi.

Rodong Sinmun gazetesindeki resimler, bir fırlatma aracındaki beş tüpten birinden bir alev topu içinde çıkan bir füze ve yatay uçuşta bir füze gösterdi.

Analistler, böyle bir silahın Kuzey Kore'nin silah teknolojisinde belirgin bir ilerlemeyi temsil edeceğini ve her ikisi de ABD müttefiki olan Güney veya Japonya'ya bir savaş başlığı göndermek için savunma sistemlerinden daha iyi kaçınabileceğini söyledi .

Resmi Kore Merkez Haber Ajansı, test lansmanlarının Cumartesi ve Pazar günleri yapıldığını söyledi.

KCNA'ya göre füzeler, hedeflerini vurmak için Kuzey Kore ve karasuları üzerinde - 8 figürlü modeller dahil olmak üzere - 1.500 kilometre (yaklaşık 930 mil), iki saatlik uçuş yolları kat etti.

Füzeyi "büyük öneme sahip stratejik bir silah" olarak nitelendiren raporunda, testlerin başarılı olduğunu ve ülkeye "düşman güçlere" karşı "başka bir etkili caydırıcılık aracı" verdiğini ekledi.

Kuzey Kore, ABD işgaline karşı savunması gerektiğini söylediği nükleer silahları ve balistik füze programları nedeniyle uluslararası yaptırımlar altında.

Ancak Pyongyang'ın daha önce test ettiği seyir füzeleri geliştirmesi yasak değil.

Ewha Womans Üniversitesi'nde Kuzey Kore Çalışmaları profesörü Park Won-gon, AFP'ye verdiği demeçte, füzenin "önemli bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.

Park, "Kuzey bir nükleer savaş başlığını yeterince minyatürleştirdiyse, bir seyir füzesine de yüklenebilir" dedi.

"Çeşitli silah sistemlerinin geliştirilmesi için daha fazla test yapılması çok muhtemel."

Fırlatmanın, geçen ay Güney Kore-ABD ortak askeri tatbikatlarına bir yanıt olduğunu söyledi.

Ancak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Salı günü Seul'de olacak ve Park şunları ekledi: "Kuzey Kore seyir füzelerini seçerek ABD ve Çin'i çok fazla kışkırtmamaya çalışıyor."

Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nden Jeffrey Lewis, rapor edilen füzelerin "Güney Kore ve Japonya genelindeki" hedeflere karşı bir savaş başlığı taşıyabileceğini tweetledi.

Orta menzilli bir kara saldırı seyir füzesi, Kuzey Kore için oldukça ciddi bir yetenek" dedi.

"Bu, füze savunma radarlarının altında veya etraflarında uçmak için tasarlanmış başka bir sistem."

Normalde Kuzey'in füze testleri hakkında ilk bilgi kaynağı olan Güney Kore ordusu, hafta sonu herhangi bir fırlatma duyurusu yapmamıştı.

Gelişmeleri incelediklerini söylediler.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı yaptığı açıklamada, raporların Kuzey Kore'nin “askeri programını geliştirmeye ve komşularına ve uluslararası topluma yönelik tehditlere odaklanmaya devam ettiğini” vurguladığını söyledi.

ABD'nin komşusuna karşı korumak için yaklaşık 28.500 asker yerleştirdiği Güney Kore'yi ve Japonya'yı savunma taahhüdünün “güçlü” olduğunu yineledi.

'Derin endişe verici'

Bildirilen lansmanlar, 2017'den bu yana nükleer deneme veya kıtalararası balistik füze fırlatma gerçekleştirmemiş olan Kuzey tarafından Mart ayından bu yana ilk kez gerçekleştiriliyor .

Onlar Pyongyang bir ölçekli geri geçit gün sonra 73 işaretlemek için geldi rd ülkenin kuruluşunun yıldönümü.

ABD ile nükleer görüşmeler, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile dönemin cumhurbaşkanı Donald Trump arasında Hanoi'de 2019'da yapılan zirvenin yaptırımların hafifletilmesi ve Pyongyang'ın karşılığında nelerden vazgeçmek isteyeceği konusunda çökmesinden bu yana durdu .

Mevcut ABD Başkanı Joe Biden'in Kuzey Kore elçisi Sung Kim, Pyongyang'daki meslektaşlarıyla "her yerde, her zaman" görüşmeye istekli olduğunu defalarca dile getirdi.

Ancak yoksullaşan Kuzey, nükleer cephaneliğini teslim etmeye istekli olacağına dair hiçbir belirti göstermedi ve Güney Kore'nin diyaloğu canlandırma çabalarını geri çevirdi.

Geçen ay, BM Atom Ajansı (IAEA) , Pyongyang'ın Yongbyon'da plütonyum üreten yeniden işleme reaktörüne başladığını ve bunu "derinden rahatsız edici" bir gelişme olarak nitelendirdiğini söyledi.

Kim'in kız kardeşi ve baş danışmanı Kim Yo Jong da ABD birliklerinin yarımadadan çekilmesini talep etti.

Geçen hafta, Güney Kore, Kuzey'in uzun süredir geliştirmeye çalıştığı bir teknoloji olan, kendi ürettiği, denizaltından fırlatılan bir balistik füzeyi test etti.

Kuzey, Ocak ayında Kim tarafından denetlenen bir askeri geçit töreninde bu tür dört cihazı sergiledi ve KCNA onları “dünyanın en güçlü silahı” olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore, en son 2019'da sualtı fırlatma fotoğraflarını yayınladı.

Ancak analistler, bunun bir denizaltıdan ziyade sabit bir platformdan veya suya daldırılabilir bir mavnadan geldiğine inanıyor.

Editör: TE Bilisim