Kuzey Makedonya'da iktidardaki Sosyalistlerin yeni lideri Dimitar Kovacevski Salı günü yaptığı açıklamada, Zoran Zaev'in geçen hafta başbakanlıktan resmen istifa etmesinin ardından partisi tarafından ülkenin başbakan adayı olarak onaylandığını söyledi.

Kovacevski Facebook sayfasında, iktidardaki SDSM partisinin merkez komitesinin kendisini Pazartesi günü geç saatlerde başbakan adayı olarak onayladığını ve bu sıfatla Salı günü Kuzey Makedonya'da bir ABD büyükelçisi ile görüştüğünü söyledi.

Toplantı sonrasında konuşan Kovacevski, "SDSM başkanı ve yeni başbakan adayı olarak yalnızca birlik, sorumluluk, özveri ve verimlilik ilkelerine göre yöneteceğim." dedi.

Ülkenin gelecekteki hükümeti, COVID-19 pandemisinden yerel elektrik üretiminin eksikliğinden ve Avrupa genelinde fiyat artışlarından kaynaklanan bir enerji krizine kadar çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Geçen yıl NATO'ya katılan Kuzey Makedonya da Avrupa Birliği'nin bir parçası olmak için çabalıyor. 

Yerel basının ofisine atıfta bulunarak bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski Çarşamba günü Kovacevski'yi başbakan adayı olarak resmen destekleyecek.

Geçen hafta, Başbakan Zaev, partisinin Ekim ayında yapılan belediye başkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ardından SDSM genel başkanlığından ayrıldıktan sonra istifasını resmen meclise sundu.

Anayasaya göre, Kovacevski'nin 120 sandalyeli parlamentoda 64 milletvekilinin desteğiyle 20 gün içinde yeni bir kabine kurması gerekiyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, Meclis Başkanı Talat Caferi yeni hükümet için oylamanın muhtemelen 15 veya 16 Ocak'ta yapılacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim