Boylu boyunca Kuzey Ormanları’ndan geçen ve dünya kültür mirası niteliğine sahip 1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’nun, Çatalca – Kalfa Mahallesi’nde (Kalfaköy) kalan bölümü özel bir şirkete ait taş ocağı tarafından hukuk dışı bir şekilde tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor.

1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’ 

1600 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’ üzerinde kurulu Burhanettin Soğancılar İR:72635 Taş Ocağı, faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne antik su taşıma sistemine dair yapılara geri dönüşü olmayan zararlar verdi. Bu hukuk dışı durum belgelenmiş olmasına rağmen ocak halen aktif ve yıkıma devam ediyor.

KalfaAkalan ve Örencik muhtarlıkları dilekçe verdi

Bu son derece vahim durum Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da tespit edildi ve ‘6.06.2020/5152 Tarihli ve Nolu T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı’ ile bölge koruma altına alındı. Ayrıca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. 

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, maden sahası içinde kalan su yolunun başka noktalarında da kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini tespit etti ve suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Buna rağmen ocak hala aktif ve gerek iş makinalarıyla, gerek patlayıcı malzemelerle tarih mirası anbean yok ediliyor.

Antik mühendisliğin 7 harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmış olan bu çok önemli tarih mirasına darbe vuran, orman ekosistemini tahrip eden, yasalara tamamen aykırı bu ocağın derhal kapatılması ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne tarihi eserlere verilen zarardan ötürü ilgili kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılması için KalfaAkalan ve Örencik muhtarlıkları ÇED İzin ve Denetleme Müdürlüğü ile İstanbul Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.

Editör: TE Bilisim