Üç kasabadan tahliye edilen insanlara, yanardağ yeni patlama aşamasına girdiği için geri dönemeyecekleri söylendi.

İspanya'nın La Palma adasındaki üç kasabadan daha tahliye edilen insanlara , "volkanik acil durumun evrimi" nedeniyle eşyalarını almak için evlerine dönemeyecekleri söylendi.

Lav nehirleri yanardağdan aşağı aktı ve Cuma gecesi havaya yükseldi ve bir patlama yoğunlaşıp şimdiye kadarki en patlayıcı aşamasına girdiği için havaalanı kapatıldı.

Pazar günü patlamaya başladığından beri Cumbre Vieja yanardağı binlerce ton lav püskürttü, yüzlerce evi yıktı ve yaklaşık 6.000 kişiyi tahliye etmeye zorladı.

Uzmanlar, yanardağın yeni bir patlama aşamasına girdiğini söyledi.

Acil servisler Cuma akşamı yaptığı açıklamada, "Patlamanın başlangıcından bu yana yürütülen volkanik gözetim ölçümleri, Cuma öğleden sonra şimdiye kadarki en yüksek enerjili aktiviteyi kaydetti" dedi.

İspanyol havaalanı operatörü Aena Cumartesi günü adanın havaalanının kapatıldığını söyledi.

“La Palma havaalanı kül birikimi nedeniyle çalışmıyor. Temizlik çalışmaları başladı ama durum her an değişebilir” şeklinde tweet attı.

83.000'den fazla nüfusu olan La Palma, Kanarya Adaları'nı oluşturan takımadalardan biridir.

Cuma günü, itfaiyeciler Todoque kasabasındaki temizlik çalışmalarından çekildiler , havayolları uçuşları iptal etti ve yetkililer Tajuya, Tacande de Abajo kasabalarını ve Tacande de Arriba'nın yeni bir havalandırma açıldıktan sonra henüz tahliye edilmemiş olan kısmını tahliye etti. volkanın yan tarafında.

Sosyal medyada paylaşılan videolar, Cuma günü patlama bölgesinden yayılan büyük bir şok dalgası gösterdi.

Yanardağın patlamasında ciddi yaralanma veya ölüm bildirilmedi, ancak adanın ekonomik açıdan önemli muz mahsulünün yaklaşık %15'i risk altında olabilir ve binlerce işi tehlikeye atabilir.

Editör: TE Bilisim