Pazartesi günü İspanya'nın La Palma adasının 3.000 kadar sakinine, bir yanardağdan gelen lavların bir çimento fabrikasını tahrip etmesi ve yeni zehirli gaz korkularını artırmasının ardından içeride kalmaları emredildi.

La Cumbre Vieja yanardağı 19 Eylül'de patlamaya başladı ve lavlar 600 hektarlık (1.400 dönüm) araziyi kavururken 6.000 kişiyi evlerinden çıkmaya zorladı.

Krizle ilgilenen hücre başkanı Miguel Angel Morcuende Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, çimento fabrikasının bir bölümünün alevler içinde kaldığını söyledi.

"Sonuç olarak ve hava kalitesinin normal yaşama izin verip vermediğini analiz edene kadar eve kapanmaya karar verdik" diye ekledi.

Sipariş, Kanarya Adaları takımadalarında adanın batısındaki çimento fabrikalarının yakınında yaşayan 2500 ila 3 bin kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Cumartesi günü, yanardağın konisinin bir kısmı çöktü ve yeni lav nehirleri yamaçlardan bir sanayi bölgesine doğru aktı.

Adaya uçuşlar, yanardağdan püsküren kül nedeniyle iki gün ara verildikten sonra Cumartesi günü yeniden başladı.

Yerel yetkililer, patlamadan kaynaklanan hasara rağmen - 1.200'den fazla bina yıkıldı - felakette şimdiye kadar ölen ya da yaralanan olmadı.

Bu, sonuncusu 1971 yılına kadar uzanmasına rağmen, bir yüzyılda 85.000 kişiye ev sahipliği yapan La Palma Adası'ndaki üçüncü volkanik patlamadır.

Editör: TE Bilisim