Lamborghini, Ferrari ve Rolls-Royce gibi siparişleri dünyanın zenginlerinden gelen taleple patlarken, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan küresel toparlanma, lüks otomobil üreticilerinin satışlarını daha önce görülmemiş seviyelere çıkarıyor.

Pazar araştırma şirketi Jato Dynamics'ten Felipe Munoz, tıpkı dünyanın dört bir yanındaki normal gelir sahipleri gibi, 2020'de tüketimde en zengin kesinti ve en çok beğenilen otomobil üreticilerinin satışlarındaki "çift haneli" düşüşlerle, diyor.

Ancak "bu arabaların müşterileri diğerleri kadar maruz kalmamıştı" diye ekliyor.

Munoz, zenginler için "çoğu sorunun evlerinden çıkamamalarıydı" diyor. "Alımlarını ertelediler."

Özel otomobiller için toparlanma, 2020'nin son çeyreğinde, platin kredi kartlarına tekrar ulaştıklarından, kitlesel pazar üreticilerine kıyasla pandemi darbesini hafifletti.

Volkswagen'in sahip olduğu Lamborghini'nin geçen yılki yıllık satışları, İtalyan üreticinin yaklaşık 200.000 Euro'luk (ABD'de 220.000 $) değerindeki ağır Urus SUV'u sayesinde 2019 rekorunu 7.430 araca geçti.

Kapanan fabrikalar, Ferrari'deki satışların geçen yıl yüzde 10 düşerek 9.119'a düştüğü anlamına geliyordu.

Ancak patronlar, kara at markasının artık, otomobil üreticisinin ilk plug-in hibriti olan 450.000 avroluk SF90 Stradale ve ön camsız iki koltuklu Monza tarafından desteklenen "rekor seviyelerde sipariş defterine" sahip olduğunu söylüyor. 1,7 milyon avroya mal olduğu tahmin ediliyor.

Ferrari, gelecek yıl "Purosangue" ile bir SUV sunan son lüks üretici olduğunda 10.000 adede ulaşmayı umuyor.

- 'Hayattan zevk alma zamanı' -

Deloitte otomobil endüstrisi analisti Guillaume Crunelle, "Lüks pazarının hala çok özel kuralları ve müşterileri var" diyor.

"Davranış, piyasa eğilimlerinden çok kişisel durumlarla, servetlerinin nasıl geliştiğiyle bağlantılıdır."

Rolls-Royce CEO'su Torsten Muller-Otvos AFP'ye verdiği demeçte, daha az tüketimle geçen bir yılın ardından "harcanacak oldukça fazla para var" dedi.

Bununla birlikte, BMW yan kuruluşunun patronu, pandeminin yan etkilerini insanların satın alma modellerinde de görüyor.

"Müşterilerimizin çoğu, Covid'in onlara hayatın yarın kolayca bitebileceğini ve şimdi hayatın tadını çıkarma zamanının geldiğini öğrettiğini söyledi."

Bu hafta tarihi İngiliz markası, şimdiye kadar sadece üç ünite inşa ettiği yattan ilham alan "Boat Tail" modelini piyasaya sürdü ve fiyatı açıklamayacak.

Muller-Otvos, yeni otomobilin, bölgede 13 milyon dolara mal olan son özel yapımı Sweptail'den "çok daha rafine" olduğunu söylüyor.

- Çin'e gitmek -

Deloitte'tan Crunelle, Rolls-Royce'un tek seferlik ürünlerine rağmen, en pahalı üreticilerin çoğu, SUV'nin durdurulamaz yürüyüşü ve çevre bilinciyle elektrifikasyona geçiş gibi trendlere ayak uydurdu.

Jato Dynamics'in analizi, spor otomobillerin geçen yıl lüks satışların sadece yüzde beşini oluşturduğunu, SUV'lerin pazar payının ise ilk kez coupe'leri geride bıraktığını gösterdi.

Britanya'da, Bentley ve McLaren virüs salgını başlayınca binlerce işçiyi işten çıkardı - sadece Bentley'nin 200.000 euro'luk Bentayga SUV tarafından tahrik edilen 11.000 adetlik rekor satış kaydetmesi için.

Rolls-Royce, Yeni Ghost coupe ve 2,6 tonluk, 350.000 avroluk Cullinan SUV ile güçlendirilmiş, piyasanın en pahalısı olan 2021'in başlarında şimdiye kadarki en iyi çeyreğini gördü.

Ve James Bond'un favorisi Aston Martin, neredeyse aynı büyüklükteki DBX'i ile iflasın eşiğinden döndü.

Rolls-Royce'dan Muller-Otvos, ileriye baktığımızda, "bu yıl için üretim tamamen doldu" diyor.

Avrupa ve Kuzey Amerika, lüks markalar için sağlam pazarlar olmaya devam ediyor, ancak Çin, büyümenin çoğunun bulunabileceği yer.

Crunelle, "Varlık oluşturmak için dünyanın en iyi bölgesi ve arabalar hala çok güçlü bir statü işareti" diyor.

Munoz, "her yıl daha fazla milyoner ve milyarderin (Çin'de) artmasıyla, eğilimin devam edeceğini" tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim