Amazon'dan And Dağları'na ve Patagonya'nın karlı derinliklerine kadar, aşırı hava ve iklim değişikliği, Latin Amerika ve Karayipler (LAC) bölgesinde mega kuraklık, aşırı yağış, ormansızlaşma ve buzulların erimesine neden oluyor. 

Latin Amerika ve Karayipler'deki İklim Durumu 2021'de Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO ) ekosistemler , gıda ve su güvenliği, insan sağlığı ve yoksulluk için geniş kapsamlı yansımaları vurgulamaktadır. 

WMO Genel Sekreteri Petteri, "Rapor, kuraklık, sıcak hava dalgaları, soğuk dalgalar, tropikal siklonlar ve sel gibi hidrometeorolojik tehlikelerin ne yazık ki yüzlerce can kaybına, mahsul üretiminde ve altyapıda ciddi hasarlara ve insanların yerinden edilmesine yol açtığını gösteriyor" dedi.

Buzul geri çekilme 

İklim değişikliği, halihazırda kritik koşullara yaklaşan bölgedeki hayati sistemleri tehdit ediyor ve potansiyel olarak geri dönüşü olmayan hasarlara neden oluyor.

Rapor, 1980'lerden bu yana, tropikal And Dağları'ndaki buzulların alanlarının yüzde 30 veya daha fazlasını kaybettiğini ve 1990-2020 izleme döneminde negatif bir kütle dengesi eğilimi olduğunu ortaya koydu.

Peru'da bazıları bölgelerinin yüzde 50'sinden fazlasını kaybetti.

Buzulların geri çekilmesi ve buna karşılık gelen buz kütlesi kaybı, And Dağları'ndaki insanlar ve ekosistemleri için su kıtlığı riskini artırıyor.

WMO şefi, " Birçok And şehri için, eriyen buzullar, şu anda ev içi kullanım, sulama ve hidroelektrik için kullanılan önemli bir tatlı su kaynağının kaybını temsil ediyor " dedi.

Ormansızlaşma ve tehlikeli yağmur

Rapora göre, Brezilya Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma 2009-2018 ortalamasından iki katına çıkarak 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Geçen yıl, bir öncekine kıyasla yüzde 22 daha fazla orman alanı kaybedildi - hem çevre hem de iklim değişikliğinin azaltılması için bir darbe.

WMO'nun üst düzey yetkilisi, "Güney Amerika'da, Amazon yağmur ormanlarının devam eden bozulması, ormanın karbon döngüsündeki rolü göz önüne alındığında, bölge için olduğu kadar küresel iklim için de büyük bir endişe olarak hala vurgulanıyor" dedi.

Bu arada, geçen yıl rekor kıran yağışlar , yüzlerce ölüme neden olan, on binlerce evin yıkılmasına veya hasar görmesine ve yüz binlerce insanın yerinden olmasına neden olan sel ve toprak kaymalarını tetikledi.

Sadece Brezilya'nın Bahia ve Minas Gerais eyaletlerinde meydana gelen sel ve toprak kaymaları, tahmini 3,1 milyar dolarlık zarara yol açtı.

Deniz seviyesi yükselmesi

Bölgesel deniz seviyeleri , özellikle ekvatorun güneyindeki Güney Amerika'nın Atlantik kıyısı ve subtropikal Kuzey Atlantik ve Meksika Körfezi boyunca, dünyanın başka yerlerinde olduğundan daha hızlı yükseldi .

Yükselen deniz, tatlı su akiferlerini kirletiyor, kıyı şeritlerini aşındırıyor, alçak alanları sular altında bırakıyor ve kıyı popülasyonlarını tehdit eden fırtına dalgalanmaları riskini artırıyor.

Bay Taalas, "Deniz seviyesindeki yükselmenin ve okyanus ısınmasının, özellikle küçük adalar ve Orta Amerika ülkelerinde kıyı geçim kaynaklarını, turizmi, sağlığı, gıda, enerji ve su güvenliğini etkilemeye devam etmesi bekleniyor" diye uyardı.

Kuraklık

Raporda, genel olarak Güney Amerika'da, 2020-2021 tahıl hasadı sırasında kuraklık koşullarının önceki sezona göre yüzde 2,6'lık bir düşüşe yol açtığı belirtildi.

13 yıldır devam eden Orta Şili Mega Kuraklığı ise bölgedeki son bin yılın en uzun kuraklığı .

Ek olarak, Parana-La Plata Havzası'nda 1944'ten bu yana görülen en kötü kuraklık, orta-güney Brezilya ile Paraguay ve Bolivya'nın bazı kısımlarını etkiliyor.

Soya fasulyesi ve mısır üretimini azaltmak gibi sebep olduğu tarımsal hasar, küresel mahsul piyasalarını etkiledi .

Yoksulluğa karşı ilerleme durdu

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu'ndan Mario Cimoli, “Kötüleşen iklim değişikliği… sadece bölgenin biyolojik çeşitliliğini etkilemekle kalmadı, aynı zamanda yoksulluk, gıda güvensizliği ve bölgedeki eşitsizliğin azaltılmasına karşı onlarca yıllık ilerlemeyi de durdurdu” dedi. ECLAC).

Aşırı hava koşullarının insan sağlığını ve doğal ekosistemleri nasıl olumsuz etkilemeye devam edeceğini özetleyen rapor, iklim politikası ve karar alma süreçlerine yön verebilir.

“Nasıl yapılırsa yapılsın, eylem bilim tarafından bilgilendirilmelidir ” diye vurguladı.

Editör: TE Bilisim