Birleşmiş Milletler hava durumu ajansı, ABD Körfez Kıyısı'na iniş yaptıktan bir gün sonra Cuma günü yaptığı açıklamada, Laura kasırgasının bu sezon ABD'yi vuran en yoğun ve tehlikeli kasırga olduğunu söyledi. 

Herhangi bir tropikal siklonu iklim değişikliğine bağlamak zor olsa da, BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) küresel ısınmanın bir sonucu olarak gelecekte daha güçlü fırtınalar görmeyi bekliyor . 

Laura, geleneksel olarak en yoğun dönemi olan bu sezon ABD'de karaya inen yedinci adlandırılmış fırtına. Saffir Simson kasırga ölçeğinde Kategori 1'den güçlü bir Kategori 4'e 24 saat içinde yoğunlaştı.

Haberlere göre, Ulusal Muhafızlardan gelen askerler de dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 kişi kurtarma ve temizlik görevleri için Louisiana'ya gönderiliyor. 

Saatte 150 km'ye kadar çıkan rüzgarlar, en az altı kişinin ölümü de dahil olmak üzere ciddi hasara neden oldu ve yarım milyon evi elektriksiz bıraktı.
Louisiana Valisi John Bel Edwards, kasırganın yolların sular altında kaldığını ve vahşi yaşamın yer değiştirdiğini tweetleyerek, insanları tetikte kalmaları konusunda uyardı.

Tropikal siklonlar

WMO, fırtınalar ılık suyla beslendiğinden ve daha yüksek su sıcaklıkları deniz seviyesinin yükselmesine, yüksek gelgitler sırasında sel riskinde bir artışa ve ardından fırtına dalgalanmaları olması durumunda artışa yol açtığını açıkladı. 

Dahası, daha sıcak hava aynı zamanda daha fazla atmosferik su buharı tutar, bu da tropikal fırtınaların daha fazla yağış sağlamasını ve açığa çıkarmasını sağlar.

WMO Tropikal Siklonlar ve İklim Değişikliği Görev Ekibi Başkanı Tom Knutson, "Küresel ortalama gözlemlenen yükselişe büyük olasılıkla önemli bir insan katkısı olan deniz seviyesi yükselmesi ... meydana gelen tropikal siklonlar için daha yüksek fırtına dalgalanma seviyelerine neden olabilir", bir açıklamada dedi .

Antropojenik ısınma

WMO, insan aktivitesinin neden olduğu antropojenik ısınmanın atmosferik nemdeki artışla birlikte muhtemelen tropikal siklon yağış oranlarının artmasına neden olacağını belirtti. 

Knutson, “Modeller, 2 santigrat derece küresel ısınma senaryosu için fırtınanın yaklaşık 100 km'si içinde ortalama yağış oranlarında yüzde 10-15'lik bir artış öngörüyor” dedi.

Dahası, dünyanın dört bir yanındaki tropikal siklonların yoğunluğunun ortalama olarak artması muhtemeldir, bu da her fırtına başına yıkıcı potansiyelde daha da büyük bir artışa işaret eder.

Önümüzdeki belirsizlik

Ancak WMO yetkilisi, fırtına boyutunun antropojenik ısınmaya tepkilerinin "belirsiz" olduğunu belirtti. 

Yoğun Kategori 4 ve 5 seviyelerine ulaşan tropikal siklonların küresel oranı "önümüzdeki yüzyılda antropojenik ısınmaya bağlı olarak muhtemelen artacak" iken, Bay Knutson, "en çok modelleme çalışmaları, tüm tropikal siklonların toplam sıklığında bir düşüş (veya çok az değişiklik) öngörüyor ”. 

Editör: TE Bilisim