Alieu Kosiah, aralarında tecavüz, çocuk askerlerin görevlendirilmesi ve yamyamlık eyleminin de bulunduğu 21 suçlamadan suçlu bulundu.

Bir İsviçre mahkemesi, Liberyalı isyancı komutan Alieu Kosiah’ı ülkenin 1990’lardaki iç savaşı sırasında savaş suçlarından 20 yıl hapis cezasına çarptırdı ve aktivistler ve insan hakları grupları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Güneydeki Bellinzona kentindeki İsviçre Federal Mahkemesi’nden alınan belgeler Cuma günü, 46 yaşındaki zanlının 17 sivilin ve iki silahsız askerin öldürülmesini emretmek veya buna katılmak da dahil olmak üzere 25 suçlamadan 21’inden suçlu bulundu.

Ayrıca tecavüz, bir çocuk asker konuşlandırma, yağma emri verme, sivillere insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve yamyamlık eyleminden suçlu bulundu.

Çocuk askerlerin yaygın kullanımıyla karakterize edilen Liberya’nın arka arkaya iç savaşları – 1989’dan 1997’ye ve 1999’dan 2003’e – yaklaşık 250.000 insanı öldürdü ve bir milyondan fazla insanı yerinden etti.

Kosiah, 1993 ve 1995 yılları arasında Liberya’nın kuzeybatısındaki Lofa İlçesinde işlenen savaş suçlarında rol oynadığı iddiasıyla 1999’dan beri yaşadığı İsviçre’de 2014 yılında tutuklandı. 2011 İsviçre yasası, evrensel yargı yetkisi ilkesi uyarınca herhangi bir yerde işlenen ciddi suçlar için kovuşturma yapılmasına izin verir.

Mahkeme yaptığı açıklamada, 20 yıl hapis cezasının İsviçre yasalarına göre verilmesine izin verilen azami ceza olduğunu söyledi.

“Cezalandırmada hafifletici nedenler dikkate alınmadı. Ayrıca 15 yıllık bir süre için İsviçre’den sınır dışı edilme emri verildi” denildi.

Kosiah’a ayrıca yedi davacıya tazminat ödemesi emredildi.

Sürgünün ne zaman gerçekleşeceği hemen belli değildi. Mahkeme belgelerine göre, Kosiah’ın cezası, halihazırda tutuklu bulunduğu 2,413 günü veya yaklaşık altı buçuk yılı kapsıyor.

‘Başkaları için caydırıcı’

Liberya’nın başkenti Monrovia’daki aktivistler kararı kutladı.

“Bu, dünyadaki diğerleri için caydırıcı bir rol oynayacak. Bir sivil toplum kampanyası yürütücüsü olan Dan Sayeh, “Adaletin yolunu bulduğunu düşünüyorum” dedi.

Liberya’daki bir başka aktivist olan Jefferson Knight, cezanın, ülkenin Hakikat ve Uzlaşma Komitesi’nin yıllar önce tavsiye ettiği gibi, hükümete bir savaş suçları birimi oluşturması yönünde artan baskıya katkıda bulunacağını umduğunu söyledi.

Kosiah tüm suçlamaları reddetmiş ve mahkemeye çatışmaya ilk katıldığında reşit olmadığını söylemişti. Cuma günü bir sivili öldürmeye teşebbüsten, bir sivilin öldürülmesine yardımcı olmaktan, yağmalama emri vermekten ve bir çocuk askeri işe almaktan aklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), New York merkezli hakları grubu, tarif , bir “Liberians için dönüm noktası adım” olarak Cuma günü iktidar.

HRW’nin uluslararası adalet direktörü yardımcısı Balkees Jarrah yaptığı açıklamada, “İhlallerin işlenmesinden 20 yıldan fazla bir süre sonra, kurbanlar Liberya’nın iç savaşı sırasında savaş suçlarından ilk mahkumiyetin alınmasında hayati bir rol oynadı.” Dedi.

“Karar, Liberyalı kurbanlar ve İsviçre adalet sistemi için cezasızlık duvarını kırma konusunda bir atılım.”

Liberya’nın eski diktatör-başkanı olan Charles Taylor, 2012 yılında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan – ancak kendi ülkesinde değil, komşu Sierra Leone’de işlenen zulümlerden dolayı mahkum edildi.

Kosiah’a verilen karar, ilk kez bir Liberyalının – gerek Batı Afrika ülkesinde gerekse başka herhangi bir yerde – çatışma sırasında işlenen savaş suçlarından mahkûm edilmesi anlamına geliyor.

Dava aynı zamanda İsviçre’nin sivil bir mahkemede gördüğü ilk savaş suçları davasıydı.

Editör: TE Bilisim