Savaşın parçaladığı Libya'nın ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerini denetleyen yetkililer, seçimin Cuma günü planlandığı gibi yapılmasının "imkansız" olduğunu doğruladılar ve bir aylık bir gecikme önerdiler.

Oylama , tarihi bir ateşkesten bir yıl sonra ve diktatör Muammer Kaddafi'yi devirip öldüren 2011 isyanından on yıldan fazla bir süre sonra, savaşın parçaladığı Libya için yeni bir başlangıcı işaretlemeyi amaçlıyordu .

Ancak , oylamanın yasal temeli , kazananın yetkileri ve birçok derin ayrılıkçı figürün adaylığı konusundaki sert anlaşmazlıklar arasında, bir gecikme spekülasyonları haftalardır artıyordu.

Çarşamba günü, meclis komisyonu başkanı meclis başkanına "teknik, adli ve güvenlik raporlarını inceledikten sonra 24 Aralık 2021 tarihinde seçim yapmanın imkansızlığını size bildiririz" dedi.

Parti, geçen yıl Tunus'ta BM liderliğindeki barış görüşmeleri sırasında belirlenen Cuma gününe bir alternatif önermedi.

Parlamento anketleriyle el ele gitmesi amaçlanan seçim, yolsuzluk iddiaları ve seçimlerden birkaç hafta önce özel elçi Jan Kubis'in istifasının gölgelediği Birleşmiş Milletler liderliğindeki bir barış sürecinin parçasıydı.

Süreç aynı zamanda tartışmalı isimlerin ayakta kalmasına izin verilip verilmeyeceği konusundaki kin dolu bölünmelerle de karıştı.

Muamer'in oğlu Seyfülislam Kaddafi ve doğu askeri komutanı Khalifa Haftar, savaş suçu suçlamalarına rağmen yarıştaydı .

Geçici Başbakan Abdülhamid Dbeibah'ın adaylığı da, ilk liderlik teklifinin bir parçası olarak aday olmayacağına söz verdiği için tartışmalara yol açtı.

Uluslararası Kriz Grubu'nda Libya uzmanı olan Claudia Gazzini, "Libya'daki her bir grubun bu üç adaydan biriyle sorunu var" dedi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Bu nedenle, bu adayların yasal yollardan yarışmalarını engellemeye çalıştılar, ancak bazı gruplar arasında seçimlerin ilerlemesine izin vermemek için gayri resmi bir anlaşma olduğu görülüyor" dedi.

'Endişeler yüksek'

Pek çok analist, seçimleri çevreleyen şiddetin kolayca yeniden alevlenebileceği konusunda uyardı.

Siyasi belirsizlik, binlerce yabancı paralı asker de dahil olmak üzere bir dizi silahlı grup tarafından kontrol edilen Libya genelinde sahada gerilimi artırdı.

Silahlı adamlar Salı günü Trablus'un banliyölerinde bir tank ve makineli tüfek monteli kamyonetler kullanarak Fornaj bölgesinde yolları kapatmak için konuşlandı, ancak günün ilerleyen saatlerinde gerginlik azaldı.

BM Libya Uzmanlar Paneli'nin eski bir üyesi olan Amanda Kadlec, seçimlerin resmi olarak ertelenmesi, ancak başka bir tarih belirlenmesinin "gerginlikleri en aza indirebileceğini ve muhtemelen bir tür çatışmayı önleyebileceğini" söyledi.

Ancak seçimler ileriye dönük herhangi bir yol olmadan ertelenirse, o zaman endişeler yüksek olacaktır.

AFP'ye verdiği demeçte, "Yerel seviyelerde patlak verebilecek ve ülkenin diğer bölgelerine veya her bölgeye sıçrayabilecek bir çatışma patlaması olduğunu tamamen hayal edebiliyorum" dedi.

Analistler, erteleme duyurusunun gecikmesinin, hiçbir tarafın iptal edilen seçimin sorumluluğunu almak istememesinden kaynaklandığını öne sürmüştü.

Ülkenin seçim kurulu HNEC Çarşamba günü geç saatlerde oylamanın 24 Ocak'a ertelenmesini önerdi.

Libya uzmanı Wolfram Lacher, Temsilciler Meclisi'nin tarihi onaylamak zorunda kalacağını tweetledi ve "bunu yapmak pek mümkün değil".

"HNEC hareketi, sorumluluğu doğrudan TM'ye yüklemek için tasarlanmış görünüyor" dedi.

Libya, Haftar'ın güçlerinin Trablus'a yaptığı ve her iki tarafın da yabancı devletler tarafından desteklenen bir yıl süren saldırısının ardından Ekim 2020 ateşkesinden bu yana nispeten sakin bir yıl gördü.

Ancak Kaddafi rejiminin geride bıraktığı devasa silah stoklarıyla, Libya'da yeni bir çatışma potansiyeli her zaman var olmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim