Libya içi siyasi, güvenlik ve ekonomik diyalogların uygulanmasına yardımcı olmak ve yakın zamanda ertelenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini desteklemek amacıyla yaptığı bir ziyarette, BM'nin ülkeye özel elçisi Perşembe günü yaptığı açıklamada , son 10 gündeki çalışmalarını detaylandırdı.

12 Aralık'ta Libya'ya gelen Özel Danışman Stephanie Williams, “Libyalıların geleceklerini belirlemek için sandık başına gitme ve uzun geçiş dönemini kapsayıcı, özgür yönetim yoluyla sona erdirme konusundaki ezici arzusunu defalarca duyduğunu söyledi.

"Ayrıca, seçimlerin Libya'daki sorunun değil çözümün bir parçası olması gerektiğine dair samimi umutlarını da duydum ".

Ertelenen seçimler

Halkın iradesine saygı gösterilmesi zorunludur. 

Dün, Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu, teknik olarak hazırlanmasına rağmen, ulusal seçimler için siyasi yol haritasının belirlediği 24 Aralık tarihini karşılayamadığını açıkladı.  

Seçim mevzuatındaki yetersizliklere ve adayların uygunluğuna ilişkin itirazlara ve itirazlara atıfta bulunan Komisyon, Temsilciler Meclisi'nden Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için 30 günlük bir süre içinde başka bir tarih belirlemesini talep etti.

Ayrıca seçim sürecinin tamamlanmasının önündeki zorlukların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını da talep ettiler.  

Bayan Williams, “Birleşmiş Milletler, Komisyonun Temsilciler Meclisi'ne yaptığı tavsiyeyi dikkate alır ve devam eden seçim sürecine ve parlamento seçimleri için adayların başvurularının gözden geçirilmesine devam edilmesine olan bağlılığını memnuniyetle karşılar” dedi.    

Ayakta hazır

Özel Danışman, arabuluculuk ve BM'nin iyi niyet ofisleri aracılığıyla, zorlukların üstesinden gelmek için ilgili Libya kurumları ve muhataplarla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.  

İlgilileri oy kullanmak için kayıt yaptıran 2,8 milyon Libyalı'nın iradesini onurlandırmaya ve desteklemeye çağırdı.  

Seçim sürecindeki mevcut zorlukların "Libya'da son 15 ayda elde edilen istikrar ve ilerlemeyi baltalamak için hiçbir şekilde araçsallaştırılmaması gerektiğini" vurguladı ve ilgili aktörleri seçim sürecine odaklanmaya ve seçim yaratmaya güçlü bir şekilde çağırdı. “Sonucu tüm taraflarca kabul edilecek kapsayıcı, özgür, adil, barışçıl ve inandırıcı seçimler” için gerekli siyasi ve güvenlik koşulları. 

BM başkanı tartıyor

Genel Sekreter Antonio Guterres bir yayınlanan bildiri duyuru dikkat ederek, onun yardımcısı Sözcüsü Farhan Haq aracılığıyla.

“ Halkın iradesine saygı gösterilmesi zorunludur. Siyasi geçişi barışçıl bir şekilde sona erdirmek ve yetkiyi demokratik olarak seçilmiş kurumlara devretmek için Libya'da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin uygun koşullarda yapılması gerekiyor” dedi.

Bayan Williams'ın "olağanüstü zorlukların üstesinden gelmek ve Başkanlık ve parlamento seçimlerinin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını sağlamak için Libya liderliğindeki ve Libya'nın sahip olduğu süreci desteklemeye devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

'Somut ilerleme'

Özel Danışman, seçimle ilgili çalışmalarına ek olarak, arabuluculuk çabalarına öncülük etmek ve Libyalı ve uluslararası ortaklarla ilişki kurmak için tüm bölgelerden yüzlerce insanla bir araya geldi.

Ekim 2020'de BM'nin kolaylaştırdığı ateşkes anlaşmasının imzalanmasından ve Kasım 2020'de kabul edilen Libya Siyasi Diyalog Forumu Yol Haritası'ndan bu yana “somut ilerleme” sağlandığını gözlemledi .

Ateşkesin sürmesi nedeniyle ülke genelinde nispeten sakin bir ortamda, 5+5 Ortak Askeri Komisyonu'nun ( JMC ) çabalarıyla yeniden açılan Misrata-Sirte sahil yolunda seyahat edebildi . karşı tarafların askeri temsilcileri.

Yolculuğu sırasında Bayan Williams, “ çatışma söyleminden barışçıl diyaloga geçişe tanık olmaktan özellikle memnundu ”.

Çatışmadan 'barışçıl diyaloga'

Çok sayıda Libyalı'nın katlandığı birçok zorluğa ve 10 yıllık çatışma nedeniyle hâlâ yerinden edilmiş kişilerin yalvarışlarına rağmen, normallik hissine kavuşan puanlarla konuştu.

“ Daha geçen yıl birbirlerine silah taşıyanlar bile bir araya gelmeye devam etti ” dedi.

"Sonunda akrabalarını ziyaret etmek için seyahat edebilen ayrılmış ailelerin hikayelerini duydum - ateşkes, uçuşların yeniden başlaması ve yolların yeniden açılmasıyla mümkün olan bir gelişme". 

Editör: TE Bilisim