Libya Başkanlık Konseyi, ulusal uzlaşma sağlamak ve diğer mahkumların serbest bırakılmasını koordine etmek için çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Libya Başkanlık Konseyi başkanı Mohammad Younes Menfi, siyasi mahkumların serbest bırakılmasıyla kapsamlı ulusal uzlaşma projesinin başladığını resmen duyurdu.

Menfi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "bugün ulaşılan uzlaşmaya ulaşmak için gösterilen tüm çabaları takdir ettiğini" söyledi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, cezalarını tamamlayan veya hüküm giymemiş çok sayıda siyasi tutuklunun uzlaşma çabaları kapsamında serbest bırakıldığı belirtildi.

Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi sözcüsü Najwa Wahiba, mahkumların serbest bırakılması kararının yargı kararlarına dayandığını ve Konseyin, beraat eden diğer mahkumları serbest bırakmak için yargıyla koordinasyona devam edeceğini söyledi.

Kaddafi'nin oğlunun serbest bırakılması

Wahiba, görevden alınan lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi'nin Pazar günü serbest bırakılmasının bu hareketin bir parçası olduğunu söyledi.

Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah, Saadi Kaddafi'nin serbest bırakıldığını duyururken Twitter'da “Uzlaşma sağlamadan ilerleyemeyiz” dedi.

Libya Başkanlık Konseyi, Kaddafi'nin sırlarını sakladığı için "Kara Kutu" lakaplı eski kabine ve istihbarat şefi Ahmed Ramazan da dahil olmak üzere diğer bazı mahkumların serbest bırakıldığını da duyurdu.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) yaptığı açıklamada, açıklamaların "hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı yolunda önemli bir adımı ve hak temelli bir ulusal uzlaşma sürecine katkıda bulunabilecek olumlu bir gelişmeyi temsil ettiğini" söyledi.

Yine de “keyfi olarak gözaltına alınan” binlerce kişinin serbest bırakılmaya devam ettiği belirtildi.

Libya, Kaddafi'yi deviren 2011 NATO destekli ayaklanmadan bu yana çok az barış yaşadı ve 2014'te savaşan doğu ve batı grupları arasında bölündü.

Ancak, geçen yıl ateşkes üzerinde anlaştılar ve her iki tarafın da desteklediği yeni bir birlik hükümeti, Aralık ayında yapılacak ulusal seçimlere hazırlanmak için Mart ayında kuruldu, bu hareketler yıllardır barış için en iyi şans olarak görülüyor.

Ancak Trablus merkezli birlik hükümeti, doğu merkezli parlamentonun bütçesini reddetmesi ve oylama için anayasal bir temelde anlaşmaya varamamasıyla devlet kurumlarını birleştirmek veya seçimlere hazırlanmak için mücadele etti.

Editör: TE Bilisim