67 yıldır ilk defa federal hükümet bir kadını idam etmeye hazırlanıyor.

Lisa Marie Montgomery, küçük yaşlardan itibaren annesi ve üvey babasının ellerine şiddetli fiziksel ve cinsel saldırılara maruz kaldı ve bu da ağır akıl hastalığına yol açtı. Şimdi 52 yaşında, federal hükümet tarafından 67 yıl içinde idam edilen ilk kadın olacak.

2004'te Montgomery, sekiz aylık hamile bir köpek yetiştiricisi olan Bobbie Jo Stinnett ile temasa geçti. Kansas'ta yaşayan Montgomery, köpek yavrusu satın alma bahanesiyle Stinnett'in Missouri'deki evine gitti. Montgomery, Stinnett'i boğdu, karnını kesti ve cenini çıkardı. Bebeği eve götürdü ve kocasına alışveriş yaparken doğum sancısı çektiğini söyledi.

O tutuklandı, yargılandı, mahkum edildi ve federal mahkemede ölüm cezasına çarptırıldı. (Bebek Stinnett'in kocasına iade edildi.) Montgomery, federal idam cezasına çarptırılan tek kadın.

Lisa Marie Montgomery, infazı 12 Ocak'ta

BM bağımsız insan hakları uzmanları Perşembe günü, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'nin Lisa Montgomery'nin infazını 12 Ocak'a yeniden planlamasının ardından, ölüm cezasına muhalif olan yeni Başkan Joe Biden'ın yemin edeceği günlerden sadece birkaç gün önce ciddi endişelerini dile getirdiler. 

10 hak uzmanından oluşan grup, 2007'deki duruşması sırasında yetersiz hukuki yardım aldığına ve önceki travma ve akıl sağlığı sorunlarının tatmin edici bir şekilde jüri önüne çıkarılmadığına dair endişeler arasında, Hükümete af dilediğini yazdı. 

Haberlere göre, "ölümle sonuçlanan adam kaçırma" federal suçu altında cinayetten hüküm giydi ve ölüm cezası Nisan 2008'de bir hakim tarafından onaylandı.  

"Montgomery, yaşamı boyunca, Devletin kendisine karşı hiçbir zaman koruma sağlamadığı ve çare sunamadığı, aşırı düzeyde fiziksel ve cinsel istismarın kurbanı oldu ”diye detaylandırdılar . 

Montgomery, "Devletin önemsemediği çeşitli akıl sağlığı sorunlarından muzdaripti".  

Esas davaya gelince, “Devlet, bu temel ve belirleyici gerçekleri hafifletici koşullar olarak görmeyi ihmal ederek, ona bir kez daha ihanet etti” demeye devam ettiler. 

Acımasız bir varoluş 

BM insan hakları bürosu OHCHR'den bir haber bülteni, Montgomery'nin katlandığı sert terbiye sürecini ayrıntılarıyla anlatıyor ve 11 yaşındayken birden çok tecavüze maruz kaldığında ve daha sonra zorla uygulandığında başlayan korkunç ömür boyu zulmün kurbanı olduğuna dikkat çekiyor. 15 yaşında fuhuş yapıyor.  

Daha sonra evlendiğinde, şu anda 49 yaşında olan kadın, bir kısmı videoya kaydedilen daha fazla tacize maruz kaldı. Sterilizasyon ameliyatına girmeden önce dört çocuğu vardı.  

34 yaşına geldiğinde 61 kez taşındı. Ve yaşadığı travmalar nedeniyle, tedaviye erişimi olmayan birkaç ciddi ruh sağlığı durumu geliştirdi. 

Uzmanlar, "Montgomery'nin kişisel geçmişini ve travmatik deneyimlerini dikkate almadaki başarısızlık, yetkililerin bildirildiğine göre müdahale etmek ve istismarına son vermek için birçok fırsatı kaçırdığı göz önüne alındığında, özellikle korkunç" dedi.  

Çocukluğu boyunca, bir polis memuru, bir yargıç ve bir okul yöneticisi, cinsel istismara uğradığından ya haberdar ya da bundan şüphelenildi, ancak yine de Montgomery'ye yardım etmek için hiçbir işlem yapılmadı.  

Şüpheli tedavi 

2004 yılında, Montgomery hamile bir kadını öldürmeden, bebeği karnından kesti ve çocuğun kendisininmiş gibi davranmasından kısa bir süre önce, eski ortağı çocuklarının velayetini almakla tehdit etmişti.  

Bayan Montgomery, yanlış bir şekilde yeni partnerine hamile olduğunu söylemişti.  

OHCHR tahliyesine göre, mahkumun avukatı, katlandığı on yıllardır maruz kaldığı cinsel ve fiziksel taciz, ruhsal bozukluklar ve bunların travma ve suçla olan bağlantıları hakkında uzman tanıklığı yapmak yerine tecavüz hakkında bir şiir okudu.  

Ayrıca savcılar, kapanış tartışmalarında ayrımcı bir dil ve basmakalıp sözler kullandılar.  

Bağımsız uzmanlar, "Utanç verici bir şekilde, Bayan Montgomery'nin yıllarca süren cinsel taciz ve Devletin ihmali, kendisine karşı başlatılan sermaye davasının her aşamasında yaygın olan cinsiyet ayrımcılığı ile daha da şiddetlendi" dedi. 

Ayrıca, hapsedilen büyükannenin suçunun sorumluluğunu üstlendiğini, derin pişmanlık duyduğunu ve çocuklarıyla bir bağ kurduğunu belirtti. 

Yeniden planlanan yürütme

Geçen Ekim ayında, Bayan Montgomery'nin 8 Aralık'ta idam edilmesi planlanmıştı, ancak avukatları COVID-19'a yakalandıkları için, zaman sınırı içinde merhamet başvurusunda bulunamadılar.  

Bu nedenle, 31 Aralık tarihine kadar yürütmeyi durdurma izni verildi ve avukatlara af dilekçesi vermeleri için ek süre verildi.  

23 Kasım'da Hükümet federal infazı 12 Ocak'a erteledi.    

“Uluslararası standartlar açıktır - mahkeme, bir başkent davalının motivasyonlarını, durumunu ve davranışını önemli ölçüde etkilemiş olabilecek temel gerçekleri görmezden geldiğinde ya da yok saydığında ölüm cezası her zaman keyfi ve yasadışıdır. Bu tür gerçekler, aile içi şiddete ve diğer tacize maruz kalmayı içerir. Uzmanlar, bir Hükümetin uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak infaz edilen bir ölüm cezası, keyfi infaz anlamına gelir ”diye uyardı.  

BM uzmanlarının isimleri için buraya tıklayın . 

Editör: TE Bilisim