Literatür Değiştirten Korona Virüsü Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir...

Literatür Değiştirten Korona Virüsü

Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlar da, bilim insanlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.
Korona virüsünün solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. “Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.”
Korona virüsünün belirtileri baktığımızda üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerinin bir kısmını görüyoruz. Ateş, burun akıntısı, öksürük, Boğaz ağrısı, nefes darlığı. Bu belirtilerle birlikte hastalığın görüldüğü ülkelerden gelmiş olmak ya da hasta biriyle yakın temas öyküsü olması gerekir.
Tüm dünyaya yayılmış olarak görülen bu virüse karşı ülkeler farklı önlemler almaya başladı. İtalya ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile tüm üniversitelerde eğitim-öğretime yarından itibaren 15 Mart'a kadar ara verildiğini açıkladı. İtalya Hükümetinin öngördüğü önlemler arasında kişilerin el sıkışmaması, 65 yaş üstündekilerin evde kalması, tüm spor faaliyetlerinin ve kongrelerin durdurulması bulunuyor. 
Hukuki açıdan virüsü değerlendirecek olursak bugüne kadar tüm tıbbi müdahalelerde tüm dünyada kabul gören kişinin rızası ile müdahale yapılması ve kişisel verilerin korunmasına tıbbi müdahale de olsa dikkat edilmesi gerekliliğiydi. Virüs tüm dünyada literatür değiştirtmeye başladı. 
Kamu sağlığının korunması nedeniyle hastanın korona virüs işlemleri ve hastanın gizlilik hakkının korunmasına ilişkin HIPAA ( Health Insurance Portability and Accountabiliy Act - Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlilik ve Sorumluluk Yasası) esas alınarak USA'de yayımlanan rehbere göre aşağıdaki şartların oluşması halinde hastadan rıza aranmayacaktır;
1-Hastayı tedavi etmek veya farklı bir hastayı tedavi etmek amacıyla kullanılabilecek nitelikte ise bilgiler açıklanabilir.
2-Hastalığı taşıma ya da yayma riski var ise sağlık kurumu, sağlık bakanlığı ya da sağlık bakanlığı aracılığıyla yabancı sağlık otoritesine ya da hukuki olarak yetkili kılınmış kişilere ilgili bilgiler açıklanabilir.
3-İlgili bilgiler; hastanın ailesi, arkadaşları, akrabaları veya hastanın bakımında yer alan diğer kişilerle paylaşabilir.
4-Sağlık görevlileri, halk sağlığı ve güvenliğine yönelik ciddi tehdidi önlemek veya azaltmak amacıyla ilgili verileri herkesle paylaşabilir.

Ancak kişisel veriler her ne kadar paylaşılacak olsa bile tüm veri minimizasyonu olgusuna dikkat edilmesi gerektiği ve varılmak istenen amaç için en az sayıda veri kullanılması, veri ifşasına isteyerek ya da istemeden sebebiyet vermemek için gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınması gerektiği de vurgulandı.