Şiddet yeni bir umutsuz yolculuk dalgasına neden olurken, popülist politikacılar ülkelerinin bir 'çöplük alanı' haline geldiğini iddia ediyor.

Haftalar süren bir yolculuktu ve bir sopayla yürüyen 65 yaşındaki Afgan dul kadının oğlu tarafından taşınması gerektiği zamanlar oldu.

15 kanyon boyunca yaptıkları yürüyüş, Durdana'yı kötü bir şekilde yaralanmış ayaklarla terk etti. “40 yılı aşkın süredir huzurlu bir günüm olmadı. Türkiye'ye gelmek zorundaydım, başka çarem yoktu."

Bir kiremitçi olan kocası beş yıl önce Kabil'de yol kenarına yerleştirilen bir bombalı saldırıda öldüğünde kalp krizi geçirmişti ve Gazne vilayetindeki evlerinden bir köye gitmezlerse kendisinin ve üç yetişkin çocuğunun da öleceğine inanmıştı. Türkiye'nin doğusunda insan kaçakçısının güvenli evi.

Sadece bir isim kullanan Durdana, yabancı birlikler olarak ülkeden kaçan on binlerce Afgan'dan biri ve çoğu zaten ayrıldı ve Ağustos ayı bitmeden tamamen geri çekildi . Türkiye'ye her gün 500 ile 2.000 arasında kişinin geldiği tahmin ediliyor. Halihazırda dört milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke için durum alarm veriyor.

Türkiye'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), lider Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen ay partisi iktidara gelirse onları “evlerine gönderme” sözü vermesiyle, açıkça mülteci karşıtıydı.

“Ülkemizin asıl beka sorunu mülteci seli. Şimdi Afgan seline yakalandık” diye sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Türkiye'ye 500.000 ila bir milyon yerinden edilmiş Afgan olabileceğine inandığını da sözlerine ekledi. O etmiştir hükümeti eleştiren 2016 yılında AB ile mutabık ettiği için mali destek karşılığında mültecileri korumak için .

Temmuz ayında Bolu'nun CHP belediye başkanı Tanju Özcan, su ve atık hizmetleri için "yabancı uyruklulardan" 10 kat daha fazla ücret almayı planladığını duyurdu. "Gitmelerini istiyoruz. Bu misafirperverlik çok uzun sürdü” diyen Twitter'da Türkiye'nin “göçmenler için çöplük haline geldiğini” sözlerine ekledi.

Öneri hem öfke hem de destek gördü ve başsavcılık tarafından Özcan hakkında soruşturma açılmasıyla sonuçlandı .

İnsani yardım kuruluşları, güvenlik bozuldukça Afganistan'dan yerinden edilmiş insanların sayısında artışa hazırlanıyor. Taliban savaşçıları , ABD liderliğindeki işgalin onları devirmesinden neredeyse 20 yıl sonra ülkenin en az %85'ini geri aldıklarını iddia ederek büyük kazanımlar elde ediyor . Aşırı İslamcı uygulamaları uygulamak, kadınları çalışma ve eğitimden dışlamak, etnik azınlıklara zulmetmek ve kuralları çiğneyenlere yönelik şiddet uygulamakla tehdit ediyorlar.

Türkiye'nin mültecilere olan bağlılığı uzun süredir devam ediyor ve 2016 mülteci anlaşmasıyla Avrupa'ya gitmesi engellenen 3,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor . Ancak göçmenlere yönelik düşmanlık sıklıkla, bazen şiddetle su yüzüne çıkıyor ve Türkiye kendi ekonomik sorunlarıyla uğraşırken, yeni bir göçmen kriziyle başa çıkmak için yeterli donanıma sahip değil.

Terk edilmiş bir otogar, Türkiye'nin doğusundaki Bitlis'te Afgan göçmenlere sığınak sağlıyor, Temmuz 2021

Temmuz ayı sonlarında , Konya'nın merkezindeki bir Kürt ailesinin yedi üyesi , ailenin avukatının “tamamen ırkçı” olarak adlandırdığı saldırıda silahlı saldırganlar tarafından öldürüldü .

ABD Afgan binlerce mülteciyi almaya söz verdi Amerikalı bağlantıları ile. Ancak bu, ülkeyi terk etmelerine ya da yıl boyu süren yargılama sürecinde onları desteklemeye yardımcı olmayacak, yani ayrılmak isteyenlerin muhtemelen İran, Pakistan veya Türkiye'ye kendi yollarını bulmaları gerekecek.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Pazartesi günü parlamentoya verdiği demeçte , savaşın artmasından ABD birliklerinin aniden çekilmesini suçlayarak , "Mevcut durumumuzun nedeni kararın aniden alınmasıdır" dedi .

Avrupa'da da tartışmalı söylemler var. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz geçen hafta Türkiye'nin göçmenler için daha uygun bir yer olduğunu söyledi . Buna karşılık, Türkiye'nin milliyetçi İyi partisinin başkanı Meral Akşener, Avusturya'ya Afganlarını alması için 3 milyar avro (2,6 milyar sterlin) teklif etti .

Türkiye'deki Afganların çoğu Avrupa'ya geçmek istiyor. Ülkede umutlarının zayıf olduğunu ve ev sahipleri ile işverenlerin ayrımcılığına maruz kaldıklarını söylüyorlar. Türkiye'nin doğusunda İran sınırına yakın bir il olan Van çevresinde , çoğu Afgan olan 1.500'den fazla göçmenin gözaltına alındığı polis operasyonlarında da geçtiğimiz ay bir artış oldu .

İnsan kaçakçıları, önümüzdeki aylarda devam etmesini umdukları işlerde bir artış yaşadıklarını söylüyorlar.

Afganlar, Türkiye'deki diğer şehirlere taşınmadan önce kaçakçının Van'daki güvenli evinde bekliyor

Kaçakçının Van'daki güvenli evinden Guardian ile görüşmeden dört gün önce Türkiye'ye gelen Durdana, planının kalp rahatsızlığı için ihtiyaç duyduğu ilacı alabileceği Almanya'ya ulaşmak olduğunu söylüyor.

Liz Cookman

Editör: TE Bilisim