İran'ın son dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin yakın bir takipçisi olan Mohtashamipur'un, 1970'lerde eski İran lideri adına görev yaparken Orta Doğu'daki Müslüman gruplarla ittifak yapmaktan sorumlu olduğu bildirildi.

İran IRNA haber ajansının bildirdiğine göre , Şii bir din adamı ve Lübnanlı Şii İslamcı grup Hizbullah'ın kurucusu olduğu iddia edilen Ali Ekber Mohtashamipur, Pazartesi günü yeni koronavirüsten Tahran'ın kuzeyindeki bir hastanede öldü  .

Rapora göre, yaklaşık 74 yaşında olan ve kesin doğum tarihi bilinmeyen din adamının ölümü, kızı tarafından doğrulandı.

İran Dini Lideri Ali Hosseini Khamenei ve Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, diğerleri arasında  , din adamının ölümüyle ilgili taziyelerini dile getirdiler.

Mohtashamipur, 1979 İslam Devrimi'nden sonra İran'da paramiliter Devrim Muhafızları'nın kurulmasına yardım etti ve 1980'lerde Suriye büyükelçisi olarak, Hizbullah'ın kurulmasına yardımcı olmak için gücü bölgeye getirdiği iddia ediliyor.

IRNA tarafından yazılan ölüm ilanına göre , Muhtashamipur Irak'ta tutuklandıktan sonra Ayetullah Humeyni'nin Paris dışındaki sürgündeki ikametgahına gitti. Daha sonra ikisi de İslam Devrimi sırasında İran'a döndüler.

Humeyni, Mohtashamipur'u 1982'de Suriye'ye gönderirken, ülke o zamanki cumhurbaşkanı Hafız Esad tarafından yönetiliyordu. Mohtashamipur göre, Devrim Muhafızları'na operasyonlarını ödemeye bölgeye aktı milyonlarca dolar denetimli Associated Press .

O sırada Suriye tarafından işgal edilen ve askerlerinin orada konuşlandırıldığı Lübnan, İsrail'in ülkedeki Filistinli savaşçı grupları takip etmesi üzerine 1982'de İsrail tarafından işgal edildi. Mohtashamipur'un ülkedeki Şii gruplara yönelik yardım artışını düzenlediği bildirildi. Bu paranın Lübnan'da adı "Tanrı'nın Partisi" olarak tercüme edilen yeni bir örgütün kurulmasına yardım ettiği bildiriliyor.

Mohtashamipur, IRNA'nın ölüm ilanında "Lübnan'daki Hizbullah'ın kurucularından biri" olarak nitelendiriliyor ve İsrail'i de kendisini yaralayan bombalamadan sorumlu tutuyor.

"Büyükelçiliği sırasında Lübnan Hizbullahı başta olmak üzere İslami gruplar ve direniş hücreleri kurdu. Bu faktör, Siyonistlerin Şubat 1984'te kendisine patlayıcı bir paket göndermesine neden oldu ve böylece bir terör olayının hedefi oldu." ölüm ilanı okur.

Raporlara göre, İsrail istihbaratının 1984'te Sevgililer Günü'nde Mohtashamipur'a İran ve Irak'taki Şii kutsal yerleriyle ilgili bir kitap içine yerleştirilmiş bomba içeren bir paket göndererek suikast girişiminde bulunduğu iddia edildi.

Mohtashamipur kitabı açtığında bombanın patlayarak sağ elini ve sol elinin iki parmağını kopardığı bildirildi. Din adamı patlamadan sağ kurtularak İran'ın içişleri bakanı oldu ve 2009'da reformistlere katılmadan önce mecliste muhafazakar bir milletvekili olarak görev yaptı.

Basında çıkan haberlere göre, daha sonraki yıllarda ulusun teokrasisini içeriden dönüştürmeyi amaçlayan İran'daki reformistlerin davasını kademeli olarak benimsedi. Dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 2009 yılında yeniden seçilmesinin ardından, İran'ın Yeşil Hareket mitinglerinde muhalefet liderleri Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Karrubi'yi destekledi.

İran'daki tartışmalı seçimden sonra, kendisini Şii geleneğinde İslam'ın Peygamberi Muhammed'in doğrudan soyundan olarak işaretleyen siyah bir sarık takan din adamının, geçtiğimiz yıllarda Irak'ın Şii kutsal şehri Necef'te ikamet ettiği bildirildi.

Editör: TE Bilisim