Şu anda Lübnan-İsrail sınırında yaklaşık 11.000 barış gücü görevlisi bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi Cuma akşamı Barışı Koruma Güçlerinin (UNIFIL) misyonunu bir yıl daha uzattı.

Misyon, Fransa'da hazırlanan bir taslak karar temelinde genişletildi. Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri karar lehinde oy kullandı.

Barış güçleri 42 yıldır sınırda bulunuyorlar.

Barış güçleri 42 yıldır sınırda bulunuyorlar. Bu güçler, iki ülke arasındaki sınır gerginliğini azaltmak için ilk olarak 1978'de Lübnan ve İsrail'i durdurdu.

Son yıllarda ve iki ülke arasındaki gerginlik düzeyiyle orantılı olarak, bu güçlerin sayısı artmış ve azalmıştır.

11.000 barış gücü askeri var.

Karara göre barış gücü askerlerinin sayısı 15 binden 13 bine indirilecek. Elbette, bölgede şu anda yaklaşık 11.000 barış gücü askeri var.

Ayrıca İsrail'in müttefiki olarak ABD'nin baskısı altında, Lübnan Hizbullah güçlerinin faaliyetleri üzerindeki kontrolü artırmak için kararın bazı bölümleri eklendi.

Lübnan hükümetinden, bu güçlerin ev sahibi olarak, bu güçlerin komutasının talep ettiği alanlara hızlı ve tam erişim sağlaması istendi. Bu alanlardan biri iki ülke arasındaki sınırdır.

Karar, "barış güçlerinin görevlerini yerine getirmelerini kısıtlama girişimlerini" de kınadı.

İsrail defalarca Lübnan Hizbullahını barışı koruma gücünü engellemekle suçladı. Trump yönetimi de İsrail'in konumunu destekliyor.

2019'da İsrail, silahları ve savaşçıları İsrail topraklarına taşımak için tüneller olduğunu ve tünellerin Hizbullah tarafından kazıldığını söylüyor.

Editör: TE Bilisim