Lübnan polisi, geçen yaz meydana gelen büyük liman patlamasına ilişkin soruşturmayı oyalamakla suçlanan içişleri bakanı Muhammed Fahmi'nin evinin önünde göstericilerle salı günü yaşanan arbede sırasında göz yaşartıcı gaz kullandı.

4 Ağustos'taki patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerinin çağrısıyla protestolar akşam saatlerine kadar yükseldi. Düzinelerce protestocu, Fehmi'nin Beyrut'ta sıkı güvenlik önlemleri altındaki evine baskın yapan ailelere katılmak için akın etti.

Lübnan'ın barış zamanındaki en kötü felaketinin yıldönümü yaklaşırken hesap vermelerini talep eden öfkeli kalabalık, onları dağıtmak için copları savuran ve göz yaşartıcı gaz kullanan çevik kuvvet polisi tarafından geri püskürtüldü.

Geçen yaz limanda büyük bir gübre deposunun patlaması sonucu 200'den fazla insan öldü ve başkentin büyük bir bölümü yok oldu.

Trajedi sonrasında açılan soruşturmanın sorumluları daha henüz adalete teslim edilmedi.

Kurbanların aileleri, siyasi müdahalenin sürecin başarısız olmasına neden olduğunu söylüyor.

Bu ayın başlarında Fahmi, hakimin patlamayı soruşturan ülkenin en yüksek güvenlik kurumlarından biri olan Genel Güvenlik Bürosu başkanı Abbas İbrahim'i sorgulamak için yaptığı bir hareketi reddetti.

Patlamada üç yaşındaki kızı Alexandra'yı kaybeden Paul Najjar, "İçişleri bakanı Abbas İbrahim'in yasal dokunulmazlığını kaldırmayı reddederek, bizimle, patlama kurbanlarının yakınları ve yargı arasında duruyor" dedi.

Bir yargı kaynağı AFP'ye verdiği demeçte, Bitar bu hafta meclisin talebini reddetti.

Şubat ayında, Bitar'ın soruşturmada baş yargıç olan selefi, patlamada evinin hasar görmesi nedeniyle tarafsızlığını sorgulayan bir mahkeme tarafından görevden alındı.

Yargıç Fadi Sawan, Aralık ayında geçici başbakan Hassan Diab ve üç eski bakan hakkında "ihmal ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla siyasilerin tepkisini çekmişti.

Diab patlamanın ardından istifa etti, ancak ülkenin keskin bir şekilde bölünmüş siyasi liderleri hükümetinin yerini alması için tartışırken geçici başbakan olarak kaldı. 

Editör: TE Bilisim