Lübnanlı gruplar Cuma günü yeni bir hükümet kurdular ve ülkenin finansal kaosa ve yoksulluğa daha da batmasına neden olan 13 aylık bir çıkmazı aştılar.

Lübnan , 4 Ağustos 2020'de Beyrut limanında meydana gelen ve dönemin Başbakanı Hassan Diab'ın hükümetini istifaya zorlayan feci patlamadan bu yana tam olarak yetkilendirilmiş bir hükümetten yoksun . Rakip siyasi gruplar, o zamandan beri yeni bir hükümetin oluşturulması konusunda anlaşmazlık içinde kilitlendi ve ülkenin ekonomik çöküşünü hızlandırdı.

Milyarder işadamı Najib Mikati başkanlığındaki 24 bakandan oluşan yeni Kabine, cumhurbaşkanlığı tarafından ve daha sonra Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmoud Makkieh tarafından açıklandı. Bakanlar, ülkeyi son on yılda yöneten ve yolsuzlukları ve kötü yönetimleri nedeniyle ülkedeki mevcut krizden sorumlu tutulan aynı politikacılar tarafından seçildi.

Cuma günü açıklanan yeni hükümet, kritik olarak ihtiyaç duyulan reformları üstlenmek de dahil olmak üzere çok az kişinin üstesinden gelinebileceğine inandığı devasa bir görevle karşı karşıya. İlk işleri arasında Merkez Bankası'nın mali denetimini denetlemek ve ülkenin çöküşünü durduracak bir kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu ile müzakereleri sürdürmek yer alacak. Yeni Kabine'nin gelecek yıl yapılması planlanan genel seçimleri de denetlemesi bekleniyor.

Kuzeydeki Trablus kentinden bir işadamı ve Lübnan'ın en zengin adamlarından biri olan Mikati, Temmuz ayında yeni bir hükümet kurmakla görevlendirildi. Ülkeyi iflasa sürükleyen aynı siyasi sınıfın bir parçası olarak kabul ediliyor. 2005'te ve 2011'den 2013'e kadar başbakanlık yaptı.

Cuma günü atılımla sonuçlanan son dakika uzlaşmasının ne olduğu hemen belli değildi. Yeni hükümetin duyurusu, yakın zamanda ABD ve Fransa'nın bir Kabine kurma baskısının ardından geldi. Lübnan'daki ekonomik çöküş, hastaneleri, fırınları ve ülkenin internetini kapatmakla tehdit eden yakıt ve ilaç kıtlığı ile kritik bir noktaya ulaştıktan sonra.

Para birimi, Ekim 2019'dan bu yana değerinin yüzde 90'ını dolara kaybetti, hiperenflasyona neden oldu ve nüfusun yarısından fazlasını yoksulluğa sürükledi.

Mikati, İran destekli güçlü militan Hizbullah grubu ve Meclis Başkanı Nabih Berri liderliğindeki diğer büyük Şii parti Emel de dahil olmak üzere Lübnan'daki siyasi partilerin çoğu tarafından onaylandıktan sonra görev için favori oldu. Mikati, Kabine'nin makyajı konusunda Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile anlaşma sağlayamadığı için bu yılın başlarında hükümet kurma çabalarından vazgeçen eski Başbakan Saad Hariri de dahil olmak üzere eski Sünni başbakanlar tarafından da desteklendi.

Lübnanlı liderlere yeni bir hükümet kurmaları için uluslararası çağrılar yapıldı, ancak uluslararası toplum, yaygın yolsuzluk ve kötü yönetimle mücadele etmek için geniş reformlar uygulanmadan önce Lübnan'a mali yardımda bulunmayı reddetti.

Editör: TE Bilisim