Yeryüzü var olduğundan beri, birileri ölüyor, her saniye binlercesi de bu garip dünyaya gözlerini açıyor. Kendi eceliyle ölümler dışında; dünyayı paylaşamayan insanoğlu savaşıyor, vuruyor, kırıyor; hırslarına ve öfkesine yenik düşüp birilerini yok ediyor. Haberlerimize bir göz atalım mı?

'Trafikte katliam gibi kazada 28 kişi hayatını kaybetti.'
'Korkunç sel felaketinde, 82 vatandaşımızı,

'Orman yangınlarında 8 vatandaşımızı kaybettik.’

'Kayda geçen en büyük tren kazamızda 155 kişi hayata gözlerini yumdu.’

'Türkiye'de tarihe geçen en büyük uçak kazasında 95 kişi öldü.’

'Ülkemizdeki en büyük deprem facialarından Adana-Ceyhan depreminde 145 kişi öldü.'

Şimdi böyle can sıkıcı şeyleri, yürek almaz rakamları niye söylüyorum biliyor musunuz?

'Bugün ülkemizde Coronadan 204 kişi öldü, dün 204 kişi, ondan önceki gün 216 kişi daha ölmüştü.'
Bu rakamların inanılmaz yüksekliğini fark etmeniz için verdim baştaki örnekleri. Sanki her gün bir uçak düşüyor, o uçaktaki herkes ölüyor ve çoğumuz için hiçbir şey ifade etmiyor?

Belki onlar sizin için Corona tablosundaki rakamlar, ama birilerinin evlâdı anası babası… 20 günde 2500 kişinin öldüğü bir pandemi savaşındayız, iç savaş sanki ama bu rakamlara herkes alıştığı için mi bu kadar umarsız insanlar, anlayamıyorum gerçekten!

Üstelik kaza değil, âfet hiç değil, önlenebilir bir hastalıktan yüzlerce kişiyi her gün toprağa veriyoruz.

Ölü sayısı ve şekli ne olursa, sizler için bi anlam içerir acaba? Vaka sayısı 20 binlere dayandı; geçen yıl şu sıralar vefat sayısı bugünün onda biri kadardı düşünebiliyor musunuz; bir yılda on kat artmış ölümler, bu acaba ilginizi çeker mi? Yoğun bakımda yatan ve bu hastalıktan ölenlerin tama yakını 'aşısız', sizce bu da mı anlamsız?

Benim de anlamsız bulduğum rakamlar var tabi!

Çoğunun ilgisini çeken ünlü futbolcunun transfer için aldığı rakamı, o mankenin bacak boyu uzunluğunu, bu şarkıcının reklam yüzü olmak için aldığı parayı, ülkeyi sınırlardan geçip gelen kaç afagan'lar!! bastığını, enflasyon 'büyüme' rakamımızı anlamsız buluyorum mesela! Bu, hiçbirinizin hayatını etkilemez ama verdiğim rakamsal sonuçları önemseyip üstünüze düşeni yapmanız, birilerini yaşatır, bu belayı yenmemizi sağlar!

'Coronadan korkun, önleminizi alın, aşınızı olun!' kaç ayrı şekilde söylenirse sizin için anlamı olur ki, ben her gün ayrı şekilde anlatmaya devam edeceğim! Sağlıkla ve vicdanla kalın.

Dr. Figen Demir Kardeş (Hunili Doktor)

Editör: TE Bilisim