Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü geniş kapsamlı bir basın toplantısında Afrika'nın sorunlu Sahel bölgesinde Mali'de İslamcı militanlarla savaşan Fransız güçlerinin çekildiğini duyurdu.

Macron basın toplantısında, Fransa'nın Batı Afrika'daki terörle mücadele operasyonunun sona ereceğini ve daha geniş bir uluslararası misyonla birleştirileceğini söyledi.

Macron, "Düzenli bir şekilde bir geri çekilme yapacağız" dedi ve detayların Haziran ayı sonuna kadar kesinleşeceğini de sözlerine ekledi.

"Afrikalı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla diyalog kurmamız gerekecek. Birkaç yüz kuvvetle özel kuvvetlerle bir terörle mücadele ayağı tutacağız... ve işbirliği olacak ve güçlendireceğimiz ikinci bir sütun olacak. "

Macron, Fransa'nın Sahel'deki İslamcı militanlarla müzakereye devam eden hükümetlerle çalışamayacağını söyledi.

Fransa'nın şu anda Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'i kapsayan Sahra çölünün altında Afrika'ya uzanan kurak ve değişken Sahel bölgesinde 5 bin 100 askeri bulunuyor.

Macron yıllardır diğer Batılı devletleri, hava gücüyle desteklenen Fransız askerlerinin yerel güçlerin yanı sıra cihatçı gruplara müdahale ettiğini gören güvenlik operasyonlarının yükünü daha fazla paylaşmaya zorladı. 

Ocak 2013'te başlayan konuşlandırmayı sona erdirmesi için kendi ülkesinde baskıyla karşı karşıya kalırken, Sahel bölgesinde Fransız kuvvetlerinin varlığı bazı politikacılar ve yerel halk tarafından sömürgeci bir gerileme olarak reddediliyor.

Editör: TE Bilisim