Saldırganlar ayrıca Çinli ve Moritanya inşaat şirketlerine ait ekipmanları da imha etti.

Ülkenin silahlı kuvvetlerine göre, silahlı kişiler Mali'nin güneybatısındaki bir inşaat alanından üç Çin uyruklu ve iki Moritanyalıyı kaçırdı.

Mali Silahlı Kuvvetleri (FAMA) Facebook'tan yaptığı açıklamada , saldırganların Cumartesi günü Kwala kasabasından 55 kilometre (34 mil) uzaktaki alana baskın yaptığını ve beş kamyonet ve rehinelerle kaçtığını söyledi.

Orduya göre, adamlar ayrıca Çinli inşaat firması COVEC'e ve Moritanya yol yapım şirketi ATTM'ye ait bir vinç ve damperli kamyon da dahil olmak üzere teçhizatı da imha etti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Malili ordu yetkilisi, AFP haber ajansına, kurbanların bölgede yol yapımında çalıştıklarını söyledi.

"Bütün rehinelerin serbest bırakılması bizim önceliğimizdir" dedi.

Moritanya'nın Al-Akhbar haber ajansı, silahlı kişilerin tutsaklarla birlikte geri çekilmeden önce motosikletlerle geldiğini ve teçhizatın yanı sıra yakıt depolarını yaktığını bildirdi.

Mali, 2012'den beri El Kaide ve IŞİD (IŞİD) bağlantılı gruplarla bağlantılı şiddeti kontrol altına almak için mücadele ediyor. Savaşçılar şimdi operasyonlarını ülkenin kuzeyindeki çöldeki kalelerinden merkeze ve komşu Burkina Faso ve Nijer'e kadar genişletti.

Binlerce insan öldürüldü ve yüzbinlerce insan evlerini terk etti.

Hem Malililerin hem de yabancıların kaçırılma olayları da sık görülüyor.

8 Nisan'da Mali'nin kuzeyinde bir Fransız gazeteci kaçırıldı. Bir rehine videosunda Olivier Dubois, Sahel'deki en büyük silahlı grup ittifakı olan İslam'ı ve Müslümanları Destekleme Grubu'nun (GSIM) kendisini kaçırdığını söyledi.

Artan şiddetin ortasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi'nden Mali için ek barış gücü birliklerine yetki vermesini istedi. Reuters'e göre Guterres, 15 Temmuz tarihli bir raporda talepte bulundu.

2.069 asker ve polis memurunun önerilen artışı, MINUSMA olarak bilinen misyonun yetkili boyutunu, kurulduğu 2013 yılından bu yana en büyük olan 17.278 üniformalı personele götürecek.

Guterres, planın ancak Malili yetkililerin güvenliği artırma ve yönetişimi geliştirme yönündeki artan çabalarıyla uyum içinde çalışabileceğini söyledi.

Mali, askeri yetkililerin Mayıs ayında dokuz ay içinde ikinci darbeyi gerçekleştirmesinin ardından siyasi belirsizliğe saplandı.

Editör: TE Bilisim